Een anesthesioloog werd geschorst voor het betasten van twee patiënten terwijl ze onder narcose waren. Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle oordeelde dat dit seksueel grensoverschrijdend gedrag was.
De arts werkte in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en tijdens operaties voor borstverkleiningen raakte hij de borsten van een minderjarige en een volwassen vrouw aan. Een assistente meldde de incidenten, waarna de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd werden ingelicht. De man werd geschorst en zijn contract niet verlengd.
Na zijn vertrek bij het ziekenhuis werkte de arts in een privékliniek, maar werd daar ook weggestuurd vanwege de incidenten in Eindhoven. Tijdens de zitting gaf de anesthesioloog toe dat hij de borsten had aangeraakt uit “medische interesse”, maar het tuchtcollege verwierp dit argument.
Hoewel de tuchtrechters vonden dat de arts verwijtbaar had gehandeld, zag men ook dat hij besefte dat hij fout zat. De lange duur van de tuchtklacht en de ernstige gevolgen voor de arts werden meegenomen in de strafmaat. Daarom kreeg de anesthesioloog een voorwaardelijke schorsing van zes maanden met een proeftijd van twee jaar.
Het is belangrijk dat patiënten te allen tijde veilig en met respect worden behandeld in medische instellingen. Het is de verantwoordelijkheid van zorgverleners om ethisch en professioneel gedrag te vertonen, ongeacht de omstandigheden. Deze zaak benadrukt het belang van het handhaven van strikte gedragsnormen en het serieus nemen van klachten over grensoverschrijdend gedrag in de gezondheidszorg.
Het is essentieel dat ziekenhuizen en andere zorginstellingen een veilige omgeving creëren waar patiënten zich vol vertrouwen kunnen overgeven aan de zorgverleners. Dit vereist een cultuur van transparantie, verantwoording en nultolerantie voor misbruik of wangedrag. Het is aan de medische gemeenschap om ervoor te zorgen dat dergelijke incidenten worden aangepakt en dat de integriteit van het beroep te allen tijde wordt gehandhaafd.