optie-tot-nationalisatie-van-britse-staalgigant-opengehouden

Optie tot nationalisatie van Britse staalgigant opengehouden

De Britse overheid houdt de optie open om staalbedrijf British Steel te nationaliseren, zeggen bronnen tegen The Guardian. Op dit moment vinden er gesprekken plaats over een mogelijke investering van omgerekend 1,2 miljard euro. De discussies verlopen moeizaam en daarom zou een volledige overname door de staat een optie zijn.

De Labourregering wil zo de staalproductie in eigen land waarborgen. Het opnieuw nationaliseren is wel de minst aantrekkelijke optie, zegt een regeringswoordvoerder tegen de krant. De woordvoerder wil nationalisatie niet uitsluiten, maar zegt tegelijkertijd dat er “geen plannen” zijn om dit te doen.

Financiƫle moeilijkheden en CO2-uitstoot

Het is al jaren moeilijk voor het concern om winst te maken. Het is sinds vier jaar in handen van het Chinese staalbedrijf Jingey. De regering probeert afspraken te maken met de eigenaar om de staalproductie te redden en dat moet snel gebeuren: momenteel lijdt het bedrijf naar schatting een verlies van omgerekend 1,2 miljoen euro per dag.

Een woordvoerder van British Steel zegt dat ze nog in gesprek zijn met de overheid over hun plannen om de CO2-uitstoot tegen te gaan en de toekomst van de bedrijfsvoering in het Verenigd Koninkrijk. Er is nog geen definitief besluit genomen. Het bedrijf produceert haar staal nog met conventionele methodes die voor een grote hoeveelheid CO2-uitstoot zorgen.

Staalindustrie in transitie

British Steel is niet de enige staalreus die zijn rol probeert te vinden in een industrielandschap dat van grijs in groen moet verkleuren. In november vertelde Tata Steel dat het bedrijf in IJmuiden 60 miljoen euro extra moet gaan bezuinigen. Dit is bovenop het bezuinigingspakket dat Tata Steel al had gepresenteerd in september. Van de plannen om over te stappen op waterstof is tot nu toe weinig gekomen.

Vorige week meldde het Duitse Thyssenkrupp dat het te veel staal produceert en dat het 11.000 banen moet schrappen. Het bedrijf wil ook groen staal gaan produceren, maar moet daarvoor eerst enorme investeringen doen.

Dezelfde week liet ArcelorMittal, de op een na grootste staalproducent ter wereld, weten dat het de vergroeningsplannen op lange baan schuift. Eerst moeten de Europese regels veranderen en de energieprijzen omlaag, gaf het bedrijf aan.