Heropening Notre-Dame Parijs na drie jaar: alles wat je moet weten
Aartsbisschop opent feestelijk deuren van Notre-Dame
Na vijf jaar van wederopbouw is de Notre-Dame in Parijs vanavond feestelijk heropend, drie jaar na de verwoestende brand. Aartsbisschop Laurent Ulrich opende symbolisch de deuren van de kathedraal met drie kloppen op de deur. De heropening werd bijgewoond door tientallen staatshoofden, regeringsleiders en andere prominenten, waaronder Elon Musk en prins William. President Macron bedankte in zijn toespraak alle betrokkenen bij de reconstructie en luidde daarna de klokken van de Notre-Dame.
Ontroerende momenten en politieke gesprekken
Tijdens de heropening kregen de brandweerlieden en werklieden die hebben geholpen bij de blus- en restauratiewerkzaamheden een staande ovatie. Onder de genodigden bevonden zich ook Donald Trump en de Oekraïense president Zelensky, die met Macron spraken over de oorlog in Oekraïne. Zelensky benadrukte het belang van een spoedig einde van de oorlog en bedankte Macron voor het organiseren van de ontmoeting.
Maatregelen ter voorkoming van toekomstige branden
Na de verwoestende brand in 2019 is de Notre-Dame uitgerust met een nieuwe brandinstallatie. Sprinklerinstallaties, rook- en brandmelders, warmtecamera’s en brandwerende muren zijn geïnstalleerd om een herhaling van het drama te voorkomen. De kerk kon dankzij een miljard euro aan wereldwijde donaties worden gerestaureerd, met de inzet van zo’n 2000 mensen.
Positieve afleiding voor Macron
De heropening van de Notre-Dame komt op een cruciaal moment voor president Macron, te midden van een politieke crisis in Frankrijk. Na het wegsturen van premier Barnier en een motie van wantrouwen tegen de regering, groeit de druk op Macron om af te treden. Desondanks vormt de heropening een welkome afleiding. Morgen zal de eerste mis in de Notre-Dame plaatsvinden, bijgewoond door 170 Franse bisschoppen, met dagelijks twee missen in het vooruitzicht.
Met de heropening van de Notre-Dame markeert Parijs een belangrijk moment van hoop en herstel na een periode van verlies en tegenspoed. De kathedraal, die symbool staat voor de rijke geschiedenis en cultuur van Frankrijk, herrijst als een baken van veerkracht en solidariteit. Dit moment herinnert ons eraan dat zelfs in tijden van duisternis het licht van hoop en wederopbouw kan schijnen. Het is een moment om te koesteren en te vieren, een herinnering aan de kracht van gemeenschap en vastberadenheid.