commissaris-van-de-koning-groningen-moet-zichzelf-herstellen-met-aardbevingsschadevergoedingen

Commissaris van de Koning: Groningen moet zichzelf herstellen met aardbevingsschadevergoedingen

Groningen moet dit jaar de kansen grijpen die worden geboden door het aardbevingsgeld en niet wachten op instructies van Den Haag. Dat zei Commissaris van de Koning René Paas in zijn nieuwjaarstoespraak. Er zal de komende 30 jaar ongeveer 22 miljard euro beschikbaar zijn onder de naam “Nij Begun” om de “ere-schuld” aan de inwoners van Groningen af te lossen. “We hebben nu de kans om een start te maken voor de volgende generatie,” aldus Paas. “Om een uitweg te bieden uit het moeras van laaggeletterdheid, onvoltooide studies en kwetsbaarheid.” Hij voegde eraan toe dat het initiatief om basisschoolleerlingen een paar extra lesuren per week te geven een inspirerend voorbeeld is om kinderen betere kansen te bieden in hun leven.

Twijfels over beloftes vanuit Den Haag

Het kabinet beloofde meer dan anderhalf jaar geleden na het parlementaire onderzoek naar de langdurige gaswinning dat schadeherstel en woningversterking “milder, humaner en gemakkelijker” zouden worden. Paas is hier sceptisch over, net als over de “noodzakelijke infrastructuur” voor Groningen, zoals de Lelylijn en de Nedersaksenlijn. “We weten al lang: ‘hagel en zegen’ komen niet uit Den Haag. We maken ons zorgen over de gewoontekracht in de besluiten die in Den Haag worden genomen. Je wilt een oplossing en je krijgt een schikking.” Hij zei dat zonder eigen inspanningen van Groningen deze plannen niet gerealiseerd zullen worden. Hij hoopt dan ook dat de drie formateurs snel zullen slagen in het vormen van een nieuw college van Gedeputeerde Staten. Op 25 september viel de vorige coalitie van BBB, PvdA, Groninger Belang en ChristenUnie.

Samenwerking en compromissen

De samenwerking tussen de drie partijen bleek zeer moeilijk te zijn, en dat was ook het geval bij het vormen van de nieuwe coalitie, aldus Paas. Als het lukt, zullen GroenLinks en VVD de plaats innemen van ChristenUnie en Groninger Belang. De formatiegesprekken begonnen op zaterdag. De vier partijen moeten de wil tonen “om er samen uit te komen” ondanks de polarisatie, aldus Paas. Ze moeten begrijpen “dat een compromis geen zwakke knieën aangeeft, maar een bereidheid om serieus naar elkaar te luisteren, in de politiek en in de samenleving.”

Positieve toekomstvisie

“Laat 2025 het jaar zijn waarin Groningen niet alleen droomt van een betere toekomst, maar waarin we ervaren dat we het samen kunnen bereiken,” concludeerde Paas zijn toespraak, die ook gericht was op 80 jaar vrijheid.