Amsterdam UMC past nieuwe Parkinson-behandeling toe bij eerste patiënt
Op woensdag 15 januari 2025 om 21:40 werd gemeld dat een 47-jarige man de eerste ter wereld was die buiten een studiecontext werd behandeld met een nieuwe techniek voor de symptomen van de ziekte van Parkinson in Amsterdam. Het Amsterdam UMC meldde dat de techniek Adaptive DBS (aDBS) wordt genoemd en pulsen (shocks) naar de hersenen stuurt wanneer dat nodig is. Het is een variant van DBS, een al toegepaste vorm van hersenstimulatie (diepe hersenstimulatie). Bij deze methode sturen ingebrachte elektroden continu pulsen naar de hersenen van patiënten met de ziekte van Parkinson of neurologische of psychiatrische aandoeningen. De methode kan met name de symptomen van tremoren verminderen, hoewel dit niet altijd succesvol is en bijwerkingen kan veroorzaken, zoals problemen met het evenwicht. “Met aDBS meten de geïmplanteerde elektroden continu hersensignalen waaruit je de ernst of aanwezigheid van symptomen kunt afleiden. Een reeks pulsen wordt alleen gegeven vanaf de elektroden wanneer de hersenactiviteit verstoord is. Op deze manier worden de symptomen verminderd en krijgen mensen geen stimulatie meer op momenten dat dit niet nodig is,” legde het centrum uit.
Neuroloog Martijn Beudel heeft gepersonaliseerde methoden onderzocht
Neuroloog Martijn Beudel heeft onderzoek gedaan naar gepersonaliseerde methoden. “We hopen dat patiënten door dit minder bijwerkingen ervaren en mogelijk meer effect voelen,” zei hij. Patiënten die al een DBS-operatie hebben ondergaan, zoals de eerder genoemde man, hoeven niet opnieuw geopereerd te worden voor de aDBS. De elektroden kunnen worden aangepast. DBS had de man aanzienlijk geholpen, maar hij bleef bijwerkingen ervaren. “Daarom hebben we het systeem dat eerder bij hem was geïmplanteerd als het ware een ‘update’ gegeven naar het adaptieve systeem. Dit betekent dat hij alleen pulsen van de elektroden zal ontvangen wanneer zijn hersensignalen aangeven dat dit nodig is,” aldus Beudel.
De adaptieve techniek zal niet onmiddellijk op alle patiënten worden toegepast
De adaptieve techniek zal niet onmiddellijk op alle patiënten worden toegepast. Beudel en zijn collega’s willen eerst meer leren over de effecten.
Door deze nieuwe behandeling bij de eerste patiënt toe te passen, hopen de onderzoekers meer inzicht te krijgen in de effectiviteit en mogelijke voordelen van de Adaptive DBS-techniek. Dit baanbrekende onderzoek opent mogelijk de deur naar verbeterde behandelingen voor patiënten met Parkinson en andere neurologische aandoeningen. Het is een veelbelovende stap voorwaarts in de medische wetenschap en biedt hoop voor de toekomst van de gezondheidszorg.