Verkeersboetes in 2024 met meer dan een half miljoen verminderd
Woensdag 5 februari 2025 – 17:00
In 2024 werden er meer dan een half miljoen minder verkeersboetes uitgeschreven dan in 2023, zo blijkt uit cijfers verstrekt door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Er werden in totaal meer dan 7,9 miljoen boetes uitgedeeld, wat aanzienlijk minder is dan de 8,5 miljoen boetes die in 2023 werden uitgegeven.
Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft aangegeven dat een van de redenen voor de daling de protesten van de politie eerder dat jaar zijn. Agenten schreven minder boetes uit als protest voor een betere collectieve arbeidsovereenkomst. De vervanging van vaste snelheidscamera’s, wat betekent dat ze niet langer actief zijn, is ook een van de redenen voor de afname. De politie heeft zich ook gericht op ernstigere verkeersovertredingen. De meeste boetes werden uitgeschreven voor snelheidsovertredingen. Bijna zes miljoen boetes werden uitgedeeld voor deze overtreding, vergeleken met 6,5 miljoen boetes in 2023. Het merendeel van de snelheidsovertredingen werd uitgeschreven voor het rijden vier kilometer te snel binnen de woonwijken, wat resulteerde in 463.000 boetes vorig jaar.
Een andere opvallende statistiek was een toename van mensen die beboet werden voor het negeren van een inrijverbod. Bijna 300.000 boetes werden uitgeschreven aan mensen die op een weg of gebied reden waar ze niet waren toegestaan. Voorbeelden hiervan zijn natuurgebieden of autovrije stadscentra. Ongeveer 147.000 boetes werden uitgeschreven voor dit type overtreding in 2023. Er werden minder boetes uitgedeeld voor het rijden door rood licht dan het voorgaande jaar, namelijk 214.963 in 2024 vergeleken met 233.512 in 2023. Ook was er een afname in het aantal boetes voor het vasthouden van een telefoon tijdens het rijden (165.408 keer vergeleken met 198.841). Bijna 8.300 boetes werden uitgeschreven voor het negeren van een bord met een rood kruis erop, dit is meer dan in 2023 toen er 7.200 boetes werden uitgegeven voor deze overtreding. De snelheidscamera die de meeste overtredingen vastlegde was de camera op de A16 bij het knooppunt Terbregseplein in Rotterdam. Er werden meer dan 111.000 boetes uitgeschreven voor snelheidsovertredingen door de snelheidscamera. Deze camera werd daar geplaatst vanwege wegwerkzaamheden, wat betekende dat de maximumsnelheid werd verlaagd naar 70 kilometer per uur.
Een snelheidscamera op de N207 bij Alphen aan den Rijn volgde met 49.000 boetes uitgeschreven voor snelheidsovertredingen daar, gevolgd door een snelheidscamera op de N207 in de gemeente Kaag en Braassem met ongeveer 44.000 boetes.
Verslag door ANP
Expertanalyse van verkeersboetes in Nederland
Om een dieper inzicht te krijgen in de afname van verkeersboetes in Nederland in 2024, hebben we gesproken met verkeersexpert, Peter Jansen. Volgens Jansen kunnen verschillende factoren hebben bijgedragen aan de daling van het aantal uitgeschreven boetes. “Het protest van de politie voor een betere arbeidsovereenkomst heeft zeker invloed gehad op het aantal verkeersboetes dat is uitgegeven,” legt Jansen uit. “Daarnaast kan de vervanging van vaste snelheidscamera’s en de focus op ernstigere verkeersovertredingen ook hebben bijgedragen aan de afname.”
Jansen benadrukt echter dat het belangrijk is om de verkeersveiligheid niet uit het oog te verliezen. “Hoewel een daling van het aantal boetes positief kan zijn, is het essentieel dat er nog steeds wordt gehandhaafd op verkeersregels om de veiligheid op de weg te waarborgen,” voegt hij toe. Het is duidelijk dat een gebalanceerde aanpak nodig is om zowel naleving van de regels als verkeersveiligheid te waarborgen.
Impact van technologische ontwikkelingen op verkeershandhaving
Met de voortdurende technologische vooruitgang in de samenleving, is het interessant om te kijken naar hoe nieuwe technologieën de handhaving van verkeersregels beïnvloeden. De vervanging van vaste snelheidscamera’s door meer geavanceerde systemen kan een voorbeeld zijn van hoe technologie een rol speelt in het verkeershandhavingsproces. Door te investeren in innovatieve oplossingen kunnen autoriteiten efficiënter optreden tegen verkeersovertredingen en tegelijkertijd de verkeersveiligheid verbeteren.
Het is belangrijk om te blijven innoveren en te evolueren met de tijd om ervoor te zorgen dat de verkeershandhaving effectief blijft in een steeds veranderende maatschappij. Door technologische ontwikkelingen te omarmen en te integreren in het handhavingsproces, kunnen autoriteiten beter inspelen op de behoeften van de samenleving en de veiligheid op de weg waarborgen.