stroomstoring-treft-30000-huishoudens-in-breda-meerdere-mensen-vast-in-liften

Stroomstoring treft 30.000 huishoudens in Breda; Meerdere mensen vast in liften

Op vrijdag 7 februari 2025, om 8:21 uur, werd Breda opgeschrikt door een grote stroomstoring die bijna 30.000 huishoudens, bedrijven en instellingen trof. Voornamelijk in het noorden en oosten van de stad zitten gebouwen zonder stroom, werken sommige verkeerslichten niet en hebben ten minste zeven mensen gemeld dat ze vastzitten in liften. Zelfs het centraal station van Breda is gehuld in duisternis.

De netbeheerder Enexis meldde dat de storing optrad om 8:21 uur en 29.726 klanten trof. “Onze technici zijn ter plaatse om het probleem op te lossen. Onze excuses voor het ongemak. Hopelijk wordt de storing snel verholpen,” verklaarde de netbeheerder. Er kon geen schatting worden gegeven over hoe lang de storing zou duren.

De politie meldde dat meerdere verkeerslichten niet werkten als gevolg van de stroomstoring. “Let dus goed op de verkeersborden langs de weg,” waarschuwde de politie.

Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant ontving minstens zeven meldingen van mensen die vastzaten in een lift, aldus een woordvoerder tegen Omroep Brabant. “Dat is echt veel.”

De oorzaak van de storing is nog niet bekend. Het probleem bevindt zich in een groot hoog- en middenspanningsstation aan de Terheijdenseweg in Breda. Volgens Enexis heeft de fout de automatische beveiliging geactiveerd, waardoor een deel van het elektriciteitsnet werd losgekoppeld.

Impact op de gemeenschap

De stroomstoring heeft een aanzienlijke impact gehad op de gemeenschap in Breda. Mensen zitten vast in liften, verkeerslichten die niet werken zorgen voor verwarring op de weg en bedrijven moeten hun activiteiten staken vanwege het gebrek aan stroomvoorziening. Bewoners en ondernemers worden geconfronteerd met onverwachte uitdagingen en ongemakken als gevolg van deze onvoorziene gebeurtenis.

Deskundigen benadrukken het belang van noodplanning en voorbereiding in dergelijke situaties. “Het is essentieel voor zowel individuen als organisaties om te weten hoe ze moeten handelen tijdens een stroomstoring. Dit kan het verschil maken in termen van veiligheid en veerkracht bij het omgaan met noodsituaties,” aldus een energie-expert.

Lessen voor de toekomst

De stroomstoring in Breda benadrukt de kwetsbaarheid van ons elektriciteitsnetwerk en de noodzaak van robuuste maatregelen om dergelijke incidenten te voorkomen. Het incident benadrukt ook het belang van investeringen in infrastructuur en technologie om de veerkracht van het energienetwerk te vergroten en de impact van storingen te minimaliseren.

Als gemeenschap is het cruciaal om samen te werken en te leren van dergelijke situaties, zodat we beter voorbereid zijn op toekomstige noodsituaties. Door te investeren in veerkrachtige systemen en het bevorderen van bewustwording over noodplanning kunnen we onze gemeenschappen beter beschermen tegen de gevolgen van stroomstoringen en andere rampen.