Minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken heeft niet de intentie om de druk op Israël te verhogen om voedsel toe te laten in Gaza. In een parlementair debat op dinsdag maakte hij duidelijk dat de Nederlandse regering van plan is om het diplomatieke pad te blijven volgen bij het omgaan met Israël, meldt de NOS. Vorige week vroeg Veldkamp de Europese Unie om te onderzoeken of Israël een verdrag tussen de EU en Israël schond door de mensenrechten en democratische principes niet te respecteren. Hij verwees naar Israël dat humanitaire hulp blijft blokkeren naar Gaza en van plan is de oorlog uit te breiden naar het Palestijnse grondgebied. Veldkamp is van plan om dat onderzoek af te wachten voordat hij verdere stappen overweegt. Oppositiepartijen zoals GroenLinks-PvdA, D66, CDA, Volt, SP, DENK en PvdD zijn van mening dat de Nederlandse regering het volk van Gaza aan hongersnood overlaat. Ze willen dat Nederland een wapenembargo en sancties oplegt aan Israël. “Het opstarten van een onderzoek via de Europese Unie duurt te lang voor de mensen die worden uitgehongerd,” zei SP-parlementariër Sarah Dobbe.
De kritische oppositie viel met name de coalitiepartijen VVD en NSC aan. Anti-islam Geert Wilders en zijn PVV zijn bekende loyale supporters van Israël. Dat geldt in mindere mate ook voor de BBB. VVD-parlementariër Eric van der Burg stond lange tijd onder vuur. Oppositiepartijen vroegen hem herhaaldelijk om concrete voorstellen te doen om de humanitaire ramp die Israël in Gaza veroorzaakt te verlichten. “Er is nu niets wat we kunnen doen om vrachtwagens Gaza binnen te laten,” zei Van der Burg. “Als het kabinet effectieve maatregelen bedenkt, zal ik ze steunen.” Een geïrriteerde Van der Burg beschuldigde de oppositiepartijen er ook van de rol van Hamas te negeren. “We hebben verschillende meningen over hoe het moet stoppen. Het stoort me dat iedereen zich richt op Israël. Hamas is de hoofdschuldige in dit conflict,” zei hij.
De oorlog in Gaza begon toen Hamas op 7 oktober 2023 terroristische aanslagen pleegde in Israël, waarbij 1.139 mensen omkwamen. Sindsdien heeft Israël meer dan 51.157 mensen in Gaza gedood, waaronder minstens 17.400 kinderen, meldde Al Jazeera op basis van cijfers van het Palestijnse Ministerie van Gezondheid van 20 april. Ten minste 116.724 mensen zijn gewond en duizenden worden vermist onder het puin, vermoedelijk dood. Israëls bombardementen gaan onverminderd door, terwijl het ook Gaza heeft afgesloten van alle hulp en elektriciteit. Ongeveer 290.000 kinderen zijn “op de rand van de dood” door hongersnood, zei het Government Media Office (GMO) van Gaza vorige week. Van der Burg kreeg steun van de conservatief-christelijke SGP, de enige partij naast de PVV die de regering van Benjamin Netanyahu nog steeds onvoorwaardelijk steunt. “Als Hamas nu gijzelaars vrijlaat, kan de noodhulp gewoon binnenkomen,” zei SGP-parlementariër Chris Stoffer. De NSC is ook tegen sancties, omdat het “een nucleaire optie” noemt die de diplomatieke banden met Israël zal verbreken. D66-parlementariër Jan Paternotte vindt dat de regering en de coalitie ongelijk hebben om nog steeds alleen op diplomatie te blijven vertrouwen. “We zien dat wat de minister tot nu toe heeft gedaan geen effect heeft gehad. Wat echt effect zal hebben, vindt de NSC onnodig,” zei hij. Veldkamp benadrukte herhaaldelijk dat Nederland moet samenwerken met andere EU-lidstaten. “Nederland is een klein land aan de Noordzee en kan niet zomaar alles bereiken, zeker niet in de moeilijke situatie in het Midden-Oosten,” zei hij. In het debat ontstond kort commotie toen PVV-parlementariër Raymond de Roon sprak over de “zogenaamde” dreigende hongersnood in Gaza. “Waar zijn die hongerdoden dan?” wilde hij weten. GroenLinks-PvdA-parlementariër Kati Piri noemde de woorden van de PVV-politicus “een nieuw dieptepunt.” D66-parlementariër Paternotte vroeg zich af wat dit zou doen met de stabiliteit van de coalitie. “Ik neem hier afstand van namens de VVD,” reageerde Van der Burg snel.