meer-dan-de-helft-van-de-inwoners-van-amsterdam-heeft-geen-vertrouwen-in-stadsbestuur

Zondag 25 mei 2025 – 16:25

Meer dan de helft van het AT5-panel, bestaande uit ongeveer 2.100 Amsterdamse inwoners, sprak weinig tot geen vertrouwen uit in het vermogen van de stadsoverheid om de uitdagingen van Amsterdam aan te pakken. De enquête toonde aan dat zowel het uitvoerend bestuur van de burgemeester als de gemeenteraad onvoldoende scoorden. Deze resultaten komen sterk overeen met een vergelijkbare peiling twee jaar geleden. Landelijk, bleek uit een Ipsos-onderzoek uit 2024 dat slechts 44 procent van de Nederlandse burgers vertrouwen heeft in de politiek. Het Amsterdamse panel toonde ongeveer 10 punten meer vertrouwen in de lokale overheid dan in de nationale politiek.

Het uitvoerend bestuur scoorde 4.8 van de 10, de gemeenteraad 4.9. Een panellid noemde de raad een “coalitie die maar ja blijft knikken maar echt meer zou moeten ingrijpen,” waarbij het factureringsramp werd aangehaald. Een ander zei dat de raad “te jong” is en “nooit echt tegen het uitvoerend bestuur ingaat,” een mening die door velen wordt gedeeld. Slechts 20 procent was het ermee eens dat de raad effectief controle heeft over het stadsbeleid. Velen bekritiseerden de stadsoverheid omdat deze zich te veel richt op nationale en mondiale kwesties in plaats van lokale kwesties. “De focus ligt te veel op Den Haag, mondiale conflicten zoals Palestina, en klimaatkwesties. Ze zijn hier om Amsterdam te leiden en niets anders, maar die leiding is zwak. Er wordt te veel geld uitgegeven en de stad is nog steeds vies,” zei een panellid.

Zwerfvuil, de explosie en betalingsproblemen werden vaak genoemd. Velen vonden dat de stadsoverheid zich te veel richt op het centrum en de buitenwijken verwaarloost. “Amsterdam is veel groter dan dat. Kijk naar de problemen buiten het centrum.” Sommige panellid verdedigden de stadsleiders, zeggende dat ze “het goed doen” en “hun best doen” in een ingewikkelde wereld. Sinds 2021 heeft de coalitie zich gericht op uitdagingen zoals de energietransitie, beleid ter vermindering van auto’s, en het vraagstuk van het erotische centrum. Toch vindt bijna 60 procent dat de stadsoverheid deze niet goed heeft aangepakt. “Het is alleen maar erger geworden,” zei iemand.

Vooruitkijkend, heeft 55 procent weinig vertrouwen dat de stadsoverheid toekomstige problemen zal oplossen, 23 procent helemaal niet. De helft zegt dat de overheid de meningen van de inwoners niet adequaat in overweging neemt; 30 procent zegt van wel. Burgemeester Femke Halsema geniet het meeste vertrouwen, hoewel de meningen verdeeld zijn. Onderwijswethouder Marjolein Moorman (PvdA) scoort ook goed. Verkeerswethouder Melanie van der Horst (D66) geniet weinig vertrouwen, met 62 procent die weinig of geen vertrouwen heeft, bekritiseerd voor slecht, duur openbaar vervoer en het mobiliteitsagenda inclusief lage-emissiezones en de verkeersafname van de Weesperstraat. Financiën wethouder Hester van Buren (PvdA) wordt bekritiseerd vanwege factureringsproblemen, stadschuld en straatnetheid. Zij is verantwoordelijk voor stadsschoonmaak, wat door panelleden negatief wordt beoordeeld. De stadsoverheid reageerde: “We zien bezorgdheid onder inwoners. Als overheid voelen we ons verantwoordelijk om het vertrouwen te versterken en problemen op te lossen. We blijven de dialoog aangaan, luisteren naar de zorgen en verwachtingen van inwoners, en werken samen aan oplossingen voor de uitdagingen van onze stad.”