news-19092024-225747

Als je droomt van een carrière als zzp’er, is er in het begin veel informatie om te verwerken. Laten we wat duidelijkheid scheppen over wat het betekent om een zzp’er te worden, wie het kan worden en wat het gemiddelde uurtarief is. In 2023 telde Nederland volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) iets meer dan 1,2 miljoen zzp’ers.

### Wat is een zzp’er precies?

Een zzp’er staat voor zelfstandige zonder personeel. Het begrip zzp en freelance worden vaak door elkaar gebruikt en zijn in principe hetzelfde. Hoewel de termen zzp’er en eenmanszaak soms door elkaar worden gehaald, zijn ze niet helemaal synoniem. Als je een eenmanszaak hebt, betekent dit niet automatisch dat je een zzp’er bent, hoewel het wel mogelijk is. Een eenmanszaak is een officiële rechtsvorm waarbij je personeel in dienst kunt hebben, terwijl een zzp’er per definitie geen personeel in dienst heeft.

### Wat houdt het in om een zzp’er te zijn?

Als zzp’er werk je voor verschillende opdrachtgevers zonder dat er sprake is van een dienstverband. Je hebt de vrijheid om je eigen projecten te kiezen en je eigen uren te bepalen. De opdrachtgevers betalen jouw facturen, waardoor je meer vrijheid, afwisseling en vaak een hoger uurtarief hebt. Echter, als zzp’er ben je verantwoordelijk voor je eigen administratie. Je moet zelf je boekhouding bijhouden, belastingaangifte doen, en eventueel iemand inhuren om dit voor je te regelen. Daarnaast bouw je geen pensioen, vakantiedagen en ziekteverlof op als zzp’er, dus je moet zelf voorzorgsmaatregelen treffen. Ook is er meer onzekerheid dan bij een vaste baan, aangezien zzp’ers een hoger risico op armoede lopen.

### Kun je zomaar zzp’er worden?

Het is vrij eenvoudig om zzp’er te worden in Nederland, maar er zijn wel enkele zaken die je moet regelen. Je moet je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel, wat eenmalig 80,10 euro kost. Daarbij moet je een rechtsvorm kiezen en een bedrijfsnaam kiezen die nog niet bestaat. Veel zzp’ers kiezen voor een eenmanszaak vanwege de snelle en eenvoudige oprichting. Het is handig om een ondernemingsplan te maken voordat je begint, maar dit is niet verplicht. Ook moet je een uurtarief bepalen. Na de inschrijving geeft de Kamer van Koophandel dit door aan de Belastingdienst, en binnen twee weken ontvang je je btw-id en omzetbelastingnummer.

Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel betekent niet automatisch dat de Belastingdienst je als ondernemer ziet. Je kunt de OndernemersCheck doen om dit te controleren. De Belastingdienst vereist dat je meerdere klanten hebt en zelfstandig werkt, minstens 700 uur per jaar in je bedrijf investeert, ondernemersrisico loopt, winst maakt of uitzicht hebt op winst.

### Wat is het gemiddelde uurtarief van een zzp’er?

Als je eenmaal begonnen bent als freelancer, moet je een uurtarief bepalen. Dit tarief is afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaring, leeftijd, vaardigheden en de sector waarin je werkt. Het is handig om te kijken naar de uurtarieven van andere zzp’ers om een idee te krijgen van wat redelijk is. Een bank en ikwordzzper.nl hebben gegevens verzameld van ruim 10.000 ondernemers en hier zijn enkele voorbeelden van uurtarieven:

– Beveiliger: 33 euro
– Schoonmaker: 33 euro
– Kok: 37 euro
– Chauffeur: 38 euro
– Hovenier: 42 euro
– Klusser: 42 euro
– Schilder/stukadoor: 44 euro
– Schoonheidsspecialist: 45 euro
– Begeleider in de zorg: 49 euro
– Elektricien: 50 euro
– Rijinstructeur: 50 euro
– Aannemer: 51 euro
– Administrateur: 54 euro
– Virtueel assistent: 55 euro
– Verpleegkundige: 55 euro
– Masseur: 56 euro
– Journalist: 65 euro
– Docent in het onderwijs: 65 euro
– Grafisch ontwerper: 68 euro
– Interieurontwerper: 71 euro
– Systeembeheerder: 76 euro
– Accountant/boekhouder: 76 euro
– Fotograaf: 77 euro
– Marketeer: 79 euro
– Makelaar: 84 euro
– Huisarts: 85 euro
– Communicatieadviseur: 86 euro
– Recruiter: 88 euro
– Softwaredeveloper: 91 euro
– Coach/trainer: 94 euro
– Business analist: 98 euro
– Psycholoog: 108 euro
– Financieel adviseur: 115 euro
– Jurist: 135 euro

Als je klaar bent om de sprong te wagen en zzp’er te worden, onthoud dan dat het belangrijk is om goed geïnformeerd te zijn en je goed voor te bereiden. Met de juiste kennis en planning kun je een succesvolle zzp’er worden en genieten van de voordelen en uitdagingen die het zelfstandig ondernemerschap met zich meebrengt.