Angst voor Explosies Groeit in Nederland
De toename van explosies in heel Nederland zaait angst onder de bewoners, met duizenden die steun zoeken bij slachtofferhulporganisaties. Slachtofferhulp Nederland, een organisatie die ondersteuning biedt aan slachtoffers, meldt een sterke stijging van stressgerelateerde klachten bij mensen die in de buurt van explosieplaatsen wonen, meldt RTL. “Explosies hebben niet alleen invloed op de direct getroffenen; hele buurten voelen de gevolgen,” zei Roy Heerkens, woordvoerder van Slachtofferhulp Nederland. “Mensen zijn echt op hun hoede en kampen met ernstige stresssymptomen.”
Explosies in Nederland op Recordhoogte
Meld Misdaad Anoniem, de nationale anonieme meldlijn, registreerde 540 meldingen met betrekking tot illegaal vuurwerk aan het einde van 2024, een recordhoogte. De trend weerspiegelt groeiende publieke angst voor explosies, volgens Heerkens. “Explosies zijn niet langer alleen een probleem van grote steden; ze vinden overal in Nederland plaats, inclusief in het oosten en noorden van het land.”
Het aantal aanvallen met explosieven is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Politiegegevens tonen aan dat het aantal incidenten bijna verdubbelde van 439 in 2022 tot 901 in 2023. In 2024 overschreed het cijfer de 1.000. De meeste van deze incidenten richten zich op woningen en hebben zich uitgebreid van grote steden naar kleinere gemeenten in het hele land.
Haarsalon in Den Haag Geteisterd door Explosies
Een haarsalon in Den Haag heeft in één jaar tijd drie explosies meegemaakt, waardoor de eigenaars doodsbang zijn en hun levensonderhoud in gevaar is. Na de eerste explosie in de salon van Adam op 18 juni, volgde de tweede op 3 augustus en de derde op 22 augustus. Na het eerste incident sloot de zaak twee weken. Echter, de politie beval de zaak nog eens drie maanden gesloten te blijven vanwege aanhoudende dreigingen en onzekerheid over de daders.
“Na de eerste explosie waren we diep geschokt,” vertelde de vrouw van Adam aan RTL Nieuws. “Het is onze enige bron van inkomsten, dus we moesten wel heropenen. Maar toen gebeurde de tweede explosie.” Na de tweede aanval installeerde het stel beveiligingscamera’s. Weken later werd de derde explosie op video vastgelegd. Ondanks het bewijs heeft de politie nog geen verdachte geïdentificeerd of gearresteerd.
“We voelen ons hopeloos,” zei de vrouw van Adam. “We weten niet waarom dit gebeurt. De politie heeft de verantwoordelijke persoon nog niet gevonden, en we leven in constante angst voor een nieuwe aanval – bang dat het tot dodelijke slachtoffers kan leiden.”
Het gezin bracht Oud en Nieuw door in hun salon, bang dat ze opnieuw zouden worden aangevallen door daders die vuurwerk gebruiken. “Je verliest alle vertrouwen in je omgeving. Elke klant die binnenkomt, doet ons afvragen of ze ons in de gaten houden.”
De psychologische tol van deze aanvallen is enorm. “Je huis, je veilige plek, wordt geschonden,” legde Heerkens uit. Slachtoffers hebben vaak moeite om terug te keren naar het normale leven, vooral als ze tijdelijk hun huis moeten verlaten vanwege schade.
“Zelfs als mensen terugkeren naar huis, worden ze vaak omringd door chaos – puin, politieonderzoeken en media-aandacht. Veel slachtoffers vertellen ons dat het proces traag en onduidelijk is, wat leidt tot frustratie en boosheid.”
Publieke Onzekerheid neemt Toe
Een enquête van RTL benadrukt het groeiende gevoel van onveiligheid. Negenentwintig procent van de respondenten zei enigszins of zeer bezorgd te zijn over het risico van explosies in hun buurt. Bijna 22 procent gaf aan extra voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het beveiligen van deuren en poorten.
In grotere steden zei 25 procent van de respondenten dat explosies hadden plaatsgevonden in hun buurt, vergeleken met 7 procent landelijk. “Dergelijke incidenten maken mensen hyperbewust van hun omgeving,” zei Gijs Rademaker, opinieonderzoeker voor RTL Nieuws.
Bewoners uiten steeds vaker hun zorgen. Een deelnemer aan de RTL Nieuwspanel-enquête deelde een verhaal over een explosie veroorzaakt door Cobra-vuurwerk dat een nabijgelegen huis beschadigde, waardoor het gezin moest verhuizen. Een ander beschreef meerdere aanvallen op een huis in Schiedam-Noord dat ooit aan een crimineel was gekoppeld.
“Criminelen zijn niet voorzichtig. Mensen vragen zich af of zij de volgende kunnen zijn, vooral in stedelijke gebieden waar buren elkaar niet goed kennen,” aldus Rademaker.