Beperkingen voor schuiven met stikstofruimte door Raad van State
De Raad van State heeft vandaag twee uitspraken gedaan die grote gevolgen hebben voor projecten die een negatief effect op de natuur kunnen hebben. Vanaf nu zijn er strengere eisen en vaker natuurvergunningen nodig voor activiteiten die stikstofdepositie op natuurgebieden kunnen veroorzaken.
Natuurvergunningen en geldigheid
Volgens hoogleraar bestuursrecht en duurzaamheid Kars de Graaf, verliezen vergunningen die in het verleden zijn verstrekt deels hun geldigheid als de vergunninghouder andere activiteiten wil ontplooien. Dit betekent dat bestaande rechten niet meer onbeperkt kunnen worden ingezet om stikstof op de natuur te deponeren.
Intern salderen en gevolgen
Een belangrijk begrip in de uitspraak is ‘intern salderen’, waarbij stikstofuitstoot op één locatie wordt weggestreept tegen de uitstoot op een andere locatie. Dit is nu niet meer toegestaan zonder vergunning. Dit heeft ook gevolgen voor activiteiten die vanaf 1 januari 2020 zijn gerealiseerd, waarbij alsnog een natuurvergunning nodig kan zijn.
Impact en toekomstige ontwikkelingen
De uitspraak van de Raad van State wordt door experts als impactvol beschouwd, met mogelijke gevolgen voor bedrijven en activiteiten, waaronder woningbouwprojecten. Het is nog onbekend hoeveel partijen precies getroffen zullen worden door deze nieuwe regelgeving.
Stevige koerswijziging en uitdagingen
Deze uitspraak markeert een stevige koerswijziging van de Nederlandse overheid ten opzichte van stikstofbeleid, met verstrengde regels en meer vereisten voor natuurvergunningen. Voor veel bedrijven en projecten kan het een uitdaging worden om aan deze nieuwe eisen te voldoen, aldus stikstofadvocaat Liesbeth Berkouwer.