news-24092024-120437

Vakantieparkondernemer Peter Gillis heeft een dwangsom van vijftigduizend euro opgelegd gekregen door de gemeente Asten, vanwege het feit dat er nog steeds mensen permanent op vakantiepark Prinsenmeer in Ommel wonen. De gemeente Asten heeft dit dinsdagochtend bekendgemaakt. Alle bewoners hadden tot 15 september de tijd om te vertrekken, maar tussen de twintig en dertig bewoners hebben ervoor gekozen om te blijven.

Het feit dat er nog steeds mensen op het park wonen, was geen geheim. Verschillende vaste bewoners hadden vlak voor de sluitingsdatum al laten weten niet van plan te zijn om te vertrekken. Peter Gillis heeft daarop besloten om gas, water en elektriciteit af te sluiten. Daarnaast zijn hekken om de parkeerplaats geplaatst en wordt de slagboom alleen nog tijdens kantooruren geopend.

Elke maand dat er nog mensen op het park verblijven, zal Gillis een dwangsom van vijftigduizend euro moeten betalen. In oktober vorig jaar hebben ongeveer driehonderd vaste bewoners van Prinsenmeer een brief van de gemeente ontvangen waarin stond dat ze een andere woonruimte moesten zoeken, aangezien permanent wonen op Prinsenmeer niet is toegestaan. Tot die tijd werd dit gedoogd door de gemeente.

Peter Gillis probeert de laatste groep bewoners via de rechter te dwingen om alsnog te vertrekken. “We staan in ons hemd, we hebben er alles aan gedaan,” aldus Gillis vorige week tegenover Omroep Brabant. De zaak zal komende woensdag voor de rechter komen.

Problematiek rondom permanente bewoning

Het probleem van permanente bewoning op vakantieparken is een veelvoorkomend issue in Nederland. Veel gemeenten hebben regels opgesteld die het permanent bewonen van vakantiehuizen verbieden, vanwege onder andere veiligheids- en leefbaarheidsredenen. Het is echter vaak lastig om deze regels te handhaven, aangezien sommige bewoners er toch voor kiezen om permanent op het park te verblijven.

Impact op bewoners

Voor de bewoners van Prinsenmeer die nog steeds op het park verblijven, heeft de situatie grote gevolgen. Zij moeten nu een andere woonruimte vinden en afscheid nemen van hun vertrouwde omgeving. Daarnaast brengt de dreiging van een dwangsom van vijftigduizend euro per maand extra stress met zich mee.

Juridische strijd

De juridische strijd tussen Peter Gillis en de gemeente Asten zal naar alle waarschijnlijkheid nog wel even voortduren. Het is een complexe zaak waarbij verschillende belangen op het spel staan. Het is dan ook afwachten wat de uitspraak van de rechter zal zijn en hoe deze zal worden nageleefd door alle betrokken partijen.