Biden waarschuwt voor techmiljardairs in afscheidsspeech
In zijn afscheidsspeech vanuit het Oval Office heeft president Biden op de Amerikaanse tv gewaarschuwd voor “een gevaarlijke machtsconcentratie” bij een paar buitensporig rijke mensen. Hoewel hij hun namen niet noemde, was het duidelijk dat hij met name doelde op miljardairs Elon Musk en Mark Zuckerberg, die recent de banden met Bidens opvolger Donald Trump hebben aangehaald.
Oligarchie van extreme rijkdom
Tijdens zijn toespraak van bijna 20 minuten vanuit het Witte Huis waarschuwde de Democraat dat er een oligarchie aan het vormen is in Amerika, bestaande uit mensen met extreme rijkdom die de democratie bedreigt, evenals basisrechten, vrijheid en een eerlijke kans voor iedereen om vooruit te komen.
Biden verwees naar de afscheidsrede van Dwight Eisenhower in 1961, waarin gewaarschuwd werd voor het “militair-industriĆ«le complex”. Nu richtte Biden zijn pijlen op het “tech-industriĆ«le complex”, waarbij hij onder andere kritiek uitte op het besluit van techgigant Meta, onder leiding van Zuckerberg, om de samenwerking met factcheckers in de Verenigde Staten stop te zetten. Hij waarschuwde dat Amerikanen dreigen te worden overspoeld door desinformatie op sociale media.
Aanpassingen in de grondwet
De 82-jarige president wenste Trump succes in het Witte Huis, maar benadrukte ook dat de Amerikaanse grondwet moet worden aangepast om te voorkomen dat presidenten of ex-presidenten immuniteit kunnen krijgen voor hun daden. Dit komt voort uit een uitspraak van het Hooggerechtshof afgelopen zomer over de pogingen van Trump vier jaar geleden om zijn verlies bij de presidentsverkiezingen ongedaan te maken. Het hof oordeelde dat de president gedeeltelijk immuniteit geniet.
In zijn toespraak was Biden trots op zijn prestaties van de afgelopen vier jaar, waarin hij beweerde succesvol de VS uit de corona-epidemie te hebben geleid en aanzienlijke investeringen te hebben gedaan in de infrastructuur van het land.
Publieke opinie
Volgens een recente opiniepeiling van CNN zijn de meeste Amerikanen minder positief over zijn presidentschap. 61 procent beschouwt zijn presidentschap als een mislukking, terwijl slechts 38 procent van de bevolking het als een succes ziet.
Dit artikel benadrukt de zorgen van president Biden over de toenemende macht van techmiljardairs en de impact ervan op de Amerikaanse democratie. Het roept belangrijke vragen op over de verdeling van rijkdom en de rol van grote technologiebedrijven in de samenleving. Hoe kunnen deze kwesties worden aangepakt en welke stappen kunnen worden genomen om de democratische waarden te beschermen? Het is een uitdaging waar zowel politici als burgers samen aan moeten werken voor een betere toekomst.