Box 3-stelsel uitgesteld tot 2028: Hogere belasting voor beleggers, vastgoedbelasting stijgt
Het kabinet heeft besloten om de invoering van een nieuw belastingstelsel voor spaargeld en beleggingen (box 3) met een jaar uit te stellen, tot 2028. Dit besluit komt na kritiek van de Raad van State op eerdere plannen. Staatssecretaris Van Oostenbruggen heeft aangegeven dat er meer tijd nodig is om de wetgeving goed te regelen.
Verhoging vermogensbelasting vanaf 2026
Om voldoende belastingopbrengsten te genereren tijdens de uitstelperiode, zal de vermogensbelasting vanaf 2026 worden verhoogd voor een specifieke groep mensen, namelijk degenen met aandelen, vastgoed en cryptovaluta. Het kabinet hoopt hiermee ongeveer 2,5 miljard euro op te halen. Mensen die voornamelijk spaargeld hebben, zullen geen vermogensbelasting meer hoeven te betalen, aldus het ministerie.
Achtergrond en aanleiding voor stelselwijziging
Het ministerie van Financiën is al geruime tijd op zoek naar een oplossing nadat de Hoge Raad in 2021 oordeelde dat de gehanteerde vermogensrendementsheffing niet voldeed aan de wet. Het fictieve rendement waarop belasting werd geheven, bleek in de praktijk nadelig uit te pakken voor veel spaarders en beleggers. Na een groep belastingbetalers naar de rechter stapte, werd besloten dat belastingaanslagen in de toekomst gebaseerd moeten zijn op het werkelijke rendement.
Tijdelijke oplossing tot 2028
Voormalig staatssecretaris Van Rij had een voorstel voor belastingheffing op werkelijk rendement vanaf 2025, maar dit plan werd door de Raad van State verworpen vanwege complexiteit en mogelijke negatieve gevolgen. Huidig staatssecretaris Van Oostenbruggen heeft nu een tijdelijke oplossing bedacht waarbij belasting wordt geheven op een fictief rendement. Belastingbetalers kunnen echter bezwaar maken en documenten overleggen om aan te tonen dat ze te hoog zijn belast.
Deze regeling zal naar verwachting tot 2028 van kracht blijven.