boycot-regeringspartij-zuid-korea-stemming-afzetting-president

Boycot regeringspartij Zuid-Korea stemming afzetting president

Buiten het parlement in Zuid-Korea hebben betogers zich verzameld, terwijl binnen de muren van de wetgevende macht een politiek drama zich ontvouwt. De regeringspartij People Power Party (PPP) in Zuid-Korea heeft besloten de stemming in het parlement over de afzetting van president Yoon Suk-yeol te boycotten. Dit besluit, met uitzondering van één lid, werd bekendgemaakt door het persbureau Yonhap. De PPP verliet het parlement voorafgaand aan de stemming, wat aangeeft dat er mogelijk niet voldoende steun is voor de afzetting van Yoon.

Stemming over afzetting president

Vandaag staat in Zuid-Korea een belangrijke stemming gepland in het parlement over een motie om de president af te zetten. De motie zal worden aangenomen als minstens 200 van de 300 parlementsleden voor stemmen. De Zuid-Koreaanse oppositiepartijen hebben samen 192 zetels, wat betekent dat er ook steun nodig is van een deel van de PPP om de afzetting mogelijk te maken.

Slechts één lid van de regeringspartij PPP bleef zitten voor de stemming. Partijleider Han van de PPP gaf aan eerder tegen de motie te zijn, maar veranderde van standpunt nadat bleek dat Yoon mogelijk plannen had om hooggeplaatste politici, waaronder Han zelf, te arresteren.

Staat van beleg en excuses

President Yoon riep afgelopen dinsdag onverwacht de noodtoestand uit, waardoor het parlement buitenspel werd gezet. Hij beschuldigde de oppositie van het saboteren van de regering en het lamleggen van het landsbestuur. Uiteindelijk stemde het parlement voor het opheffen van de staat van beleg, waarbij zelfs leden van Yoons eigen partij voor stemden.

Enkele uren voor de stemming van vandaag bood president Yoon zijn excuses aan in een televisietoespraak voor het uitroepen van de militaire toestand. Hij beloofde dat hij niet opnieuw de staat van beleg zal afkondigen. Yoon, die al weinig populariteit genoot onder de bevolking, zag zijn steun nog verder dalen van 19% naar slechts 13% in een recente opiniepeiling.

Conclusie

De politieke spanningen in Zuid-Korea bereiken een hoogtepunt met de boycot van de regeringspartij PPP en de dreigende afzetting van president Yoon. Terwijl het land worstelt met interne verdeeldheid en onrust, blijft de toekomst van de politieke leiders onzeker. Zal deze stemming de weg vrijmaken voor verandering of slechts een voorbode zijn van meer politieke onrust en onzekerheid? De inwoners van Zuid-Korea houden hun adem in terwijl de politieke machtsstrijd zich verder ontvouwt.