China en India hebben overeenstemming bereikt over de manier waarop hun militairen langs de omstreden grens in het Himalaya-gebergte zullen patrouilleren. Al tientallen jaren zorgen de betwiste grenzen voor spanningen tussen deze twee grootmachten.
De laatste gewelddadige confrontatie vond plaats in 2020 toen patrouilles van zowel China als India elkaar tegenkwamen op terrein dat ze allebei beschouwden als hun eigen grondgebied. Hierbij kwamen in totaal 24 militairen om het leven, waarvan twintig uit India afkomstig waren. Deze confrontatie heeft de toch al moeizame relatie tussen China en India verder onder druk gezet, aangezien beide landen tienduizenden militairen in het gebied hebben gestationeerd.
Het recent gesloten akkoord tussen China en India markeert een teken van toenadering tussen de twee landen. De Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Vikram Misri, heeft de overeenkomst openbaar gemaakt tijdens een persconferentie voorafgaand aan de BRICS-top, waar China ook deel van uitmaakt. Volgens Misri is er wekenlang onderhandeld over het akkoord, maar China heeft nog geen officiële verklaring over de overeenkomst afgelegd.
In het akkoord is afgesproken dat beide landen zich terughoudend zullen opstellen en er zijn specifieke regelingen getroffen met betrekking tot patrouilles langs de grens. Details over deze afspraken zijn echter niet openbaar gemaakt. Volgens persbureau AP hebben zowel China als India troepen uit het grensgebied teruggetrokken als onderdeel van de overeenkomst.
Zowel China als India beschouwen de betwiste grens niet als een vaste grens, maar als een ‘lijn van huidige controle’. Deze lijn is meer dan 3400 kilometer lang en doorkruist wilde rivieren, meren en bewegende gletsjers. Beide landen claimen het gebied als hun eigen grondgebied. Het is belangrijk op te merken dat China en India in 1962 meer dan een maand lang oorlog hebben gevoerd in de Himalaya en er sindsdien meerdere gewapende confrontaties hebben plaatsgevonden.
De overeenkomst tussen China en India over het patrouilleren langs de betwiste grens in het Himalaya-gebergte is een stap in de goede richting om de spanningen tussen deze twee grootmachten te verminderen. Het is een positieve ontwikkeling die hopelijk zal bijdragen aan een vreedzame co-existentie tussen China en India in dit gevoelige grensgebied.