news-16102024-090043

De kwaliteit van ouderenzorg in gevaar door gebrek aan toezicht en controle

De kwaliteit van de verpleegzorg voor ouderen staat onder druk door een gebrek aan toezicht en controle. Volgens de Patiëntenfederatie Nederland worden medicatiefouten niet meer gerapporteerd sinds er nieuwe werkafspraken zijn gemaakt afgelopen zomer. Dit betekent dat zorgaanbieders nu vrijwel kunnen doen en laten wat ze willen, zonder dit te hoeven melden.

Een schrijnend voorbeeld hiervan is Marie, een patiënt in een verpleeghuis die lijdt aan Parkinson. Marie is al minstens twintig keer slachtoffer geweest van medicatiefouten, zonder dat dit gerapporteerd werd. Haar man Henk is nu genoodzaakt om dichtbij te wonen, zodat hij zelf alles goed in de gaten kan houden.

Voor patiënten en hun familie wordt het steeds moeilijker om te achterhalen hoe het gesteld is met de kwaliteit van de zorg die zij ontvangen. Zonder transparantie en rapportage van medicatiefouten, is het lastig om vertrouwen te hebben in de zorginstellingen en zorgverleners.

Het is van groot belang dat er voldoende toezicht en controle is op de ouderenzorg, om de veiligheid en kwaliteit van de zorg te waarborgen. Zorginstellingen dienen verantwoordelijkheid te nemen voor eventuele fouten en deze te rapporteren, zodat er van geleerd kan worden en herhaling voorkomen kan worden.

Familieleden van ouderen in verpleeghuizen doen er goed aan om alert te zijn op mogelijke medicatiefouten en andere vormen van nalatigheid in de zorg. Het is belangrijk om in gesprek te blijven met zorgverleners en om eventuele zorgen of klachten te uiten.

Door bewustwording te creëren over de risico’s van gebrek aan toezicht en controle in de ouderenzorg, kunnen we streven naar verbetering en een hogere kwaliteit van zorg voor onze kwetsbare ouderen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat alle ouderen de zorg en ondersteuning krijgen die zij verdienen.