news-27092024-125429

Het is nog maar een week herfst, maar de eerste officiële herfststorm raast vandaag al over Nederland. Het betreft Storm Aitor, die vroeg in de ochtend voor hevige windstoten zorgde. In IJmuiden werd tussen 07.00 en 08.00 uur een gemiddelde windkracht van 9 gemeten, met de zwaarste windstoot van 100 kilometer per uur. Langs de kust en in het IJsselmeergebied worden zware windstoten van 80 tot 90 kilometer per uur gemeten, met lokaal zelfs nog hogere snelheden.

Herfststorm Aitor

Volgens de weerdienst zal het tot in de eerste helft van de middag zeer onstuimig blijven en zal de herfststorm over het hele land trekken. De zwaarste windstoten worden in het Waddengebied verwacht aan het begin van de middag, waarna de wind in de tweede helft van de middag langzaam zal afnemen. Ondanks het feit dat de herfst is begonnen, blijft het met 15 graden vrij koel voor deze tijd van het jaar.

Code geel

Het KNMI gaf gisteren al code geel af vanwege de herfststorm in de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland en in het IJsselmeergebied en de Waddenzee. De weerwaarschuwing begon om middernacht en eindigt om 15.00 uur in Zeeland en om 18.00 uur in de andere regio’s.

Herfststormen in Nederland

De naam Aitor werd eerder gegeven door de Spaanse weerdienst en is de vijfde storm van het jaar, tevens de eerste echte herfststorm. Eerdere stormen in Nederland waren Henk op 2 januari, Isha op 22 januari en Jocelyn op 24 januari. Op 6 juli werd in IJmuiden gedurende twee uur stormkracht 9 gemeten, maar deze storm kreeg geen naam. Alleen stormen die een grote impact hebben, krijgen een naam.

Normaal gesproken doet de eerste herfststorm zich voor rond half oktober. Vorig jaar vond de eerste herfststorm plaats op 19 september, gevolgd door stormen op 2 en 24 november. Een herfststorm komt echter niet elk jaar voor; zo waren er bijvoorbeeld geen herfststormen in 2021 en 2022, evenals in 2018 en 2019.

Impact en Schadeanalyse

De herfststorm Aitor heeft aanzienlijke schade veroorzaakt in verschillende delen van Nederland. Bomen zijn omgevallen, takken zijn afgebroken en er zijn problemen gemeld met de infrastructuur. Voor veel mensen betekent dit een dag van overlast en opruimen. De hulpdiensten zijn druk bezig met het verlenen van bijstand en het herstellen van eventuele schade.

Daarnaast zijn er ook enkele gewonden gevallen als gevolg van de storm. Door rondvliegende objecten en omgevallen bomen zijn enkele mensen verwond geraakt. Het is belangrijk om tijdens dergelijke extreme weersomstandigheden voorzorgsmaatregelen te nemen en veilig binnen te blijven.

Preventie en Voorbereiding

Met de toename van hevige weersomstandigheden is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op dergelijke situaties. Zorg ervoor dat losse objecten zoals tuinmeubilair, bloempotten en andere voorwerpen veilig worden opgeborgen om schade te voorkomen. Daarnaast is het verstandig om binnen te blijven en niet onnodig de weg op te gaan tijdens een herfststorm.

Hulpverlening en Solidariteit

Tijdens en na een hevige storm is het van groot belang dat mensen elkaar helpen en ondersteunen. Bied hulp aan buren, familieleden en vrienden die mogelijk getroffen zijn door de storm en zorg ervoor dat iedereen veilig is. Samen staan we sterker in tijden van crisis en rampspoed.

Conclusie

De herfststorm Aitor heeft Nederland vandaag stevig getroffen, met zware windstoten en schade tot gevolg. Het is belangrijk om alert te blijven tijdens dergelijke extreme weersomstandigheden en maatregelen te nemen om de impact te minimaliseren. Door samen te werken en elkaar te ondersteunen, kunnen we de gevolgen van een herfststorm beter het hoofd bieden. Veiligheid staat voorop, dus neem geen onnodige risico’s en volg de adviezen van de hulpdiensten op.