news-12112024-102556

Premier Christopher Luxon van Nieuw-Zeeland heeft publiekelijk zijn excuses aangeboden in het parlement voor het wijdverspreide misbruik en de mishandeling van honderdduizenden kinderen en kwetsbaren in zorginstellingen die werden gerund door zowel de overheid als de kerk. Meer dan tweehonderd slachtoffers waren aanwezig om naar de excuses te luisteren.

In juli van dit jaar had Luxon aangekondigd dat hij zijn excuses zou aanbieden. Uit een onderzoek van een overheidscommissie bleek dat bijna een derde van de 650.000 kinderen en kwetsbare volwassenen die tussen 1950 en 2019 in zorginstellingen in Nieuw-Zeeland verbleven, te maken kreeg met verschillende vormen van misbruik, waaronder fysiek, seksueel, verbaal of psychologisch misbruik. Daarnaast werden velen uitgebuit of verwaarloosd, zo concludeerde de commissie.

Een groot deel van de slachtoffers behoorde tot de inheemse Maori-bevolking. Meer dan tachtig procent van de Maori-kinderen werd mishandeld of misbruikt in deze zorginstellingen.

Luxon benadrukte dat het verschrikkelijk, hartverscheurend en simpelweg fout was wat er is gebeurd. Hij verontschuldigde zich dat de kinderen niet serieus werden genomen wanneer zij het misbruik meldden en dat zorgverleners wegkeken en niet ingrepen.

Hij voegde eraan toe: “Voor velen van jullie heeft dit de loop van jullie leven veranderd en de regering moet hier verantwoordelijkheid voor nemen.” Een financiële compensatie zal onderdeel zijn van de verantwoordelijkheid, maar de exacte details hierover zijn nog niet bekendgemaakt.

Naast de excuses kondigde Luxon aan dat 12 november een nationale herdenkingsdag zal worden en dat ‘bewezen daders’, zoals bijvoorbeeld namen op straatnaamborden, zullen worden verwijderd.

Verschillende andere instanties, waaronder het ministerie van Sociale Ontwikkeling, de politie en gezondheidsdiensten, hebben ook hun excuses aangeboden. Sommigen werden zelfs uitgejouwd door de aanwezigen tijdens de verontschuldigingen, volgens The New Zealand Herald.

Voor veel slachtoffers komen de excuses te laat en wordt er benadrukt dat zonder een concrete compensatieregeling de excuses weinig betekenis hebben. Het is nu afwachten hoe de regering zal reageren op de oproepen voor rechtvaardigheid en herstel voor de slachtoffers van dit schrijnende misbruik.