news-19092024-225713

Financiële waarschuwing voor studenten: Nibud waarschuwt voor onverwachte tegenvallers

Ben je een student die niet meer thuis woont? Dan is het belangrijk om goed op te letten: mogelijk krijg je aan het einde van deze maand te maken met een onverwachte financiële tegenvaller, zo waarschuwt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Uitwonende studenten ontvingen via een tijdelijke regeling een extra bedrag van 164,30 euro. Echter, deze regeling, een zogenaamde koopkrachtmaatregel, is per 1 september afgelopen. Uit een recent onderzoek dat Nibud heeft uitgevoerd, blijkt dat veel studenten niet op de hoogte waren van het stopzetten van deze extra financiële steun.

Onderzoek door Nibud

Nibud heeft meer dan 1600 hbo- en wo-studenten en ruim 1600 mbo-studenten ondervraagd voor hun jaarlijkse onderzoek. Uit de resultaten bleek dat een derde van de studenten aan hbo’s en universiteiten niet wist dat de aanvulling op de basisbeurs slechts tijdelijk was, op het moment dat ze de vragenlijst in mei invulden.

Of studenten inmiddels wel op de hoogte zijn, is moeilijk te zeggen. Het onderwerp heeft deze zomer in ieder geval niet veel aandacht gekregen in het nieuws. Dit kan ertoe leiden dat studenten die afhankelijk waren van dit extra geld, komend jaar voor onaangename verrassingen komen te staan, aldus de onderzoekers.

Bij mbo-studenten was zelfs 63 procent niet op de hoogte van het stopzetten van de extra studiefinanciering. Voor een groot deel van hen is dit echter niet relevant, aangezien veel mbo-studenten nog thuis wonen of jonger zijn dan 18 jaar en daarom niet in aanmerking kwamen voor het extra geld. Voor uitwonende mbo-studenten is de regeling al per 1 augustus geëindigd.

Positief effect van herinvoering basisbeurs

Het rapport benadrukt verder dat de herinvoering van de basisbeurs, die vorig jaar is teruggekeerd, een positief effect heeft gehad op de financiële situatie van studenten. “Hun inkomen is gestegen en ze zijn minder vaak financieel afhankelijk van hun ouders.”

Daarnaast werd er afgelopen studiejaar minder geleend dan in de jaren zonder basisbeurs. Ongeveer een op de vier hbo- en wo-studenten en 10 procent van de mbo-studenten heeft nu een studielening waarover rente moet worden betaald.

Ondanks het feit dat studenten er gemiddeld op vooruit zijn gegaan, blijft hun financiële situatie volgens Nibud vaak kwetsbaar. Een kwart van de mbo-studenten die aan het onderzoek hebben deelgenomen, heeft te maken met schulden en betalingsachterstanden, zoals achterstanden op de zorgverzekering of bij online aankopen.

Zorgen over toenemende schulden onder jongeren

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft eerder dit jaar aangegeven zich “ernstige zorgen” te maken over de groeiende schulden onder jongeren. Jongeren maken veelvuldig gebruik van apps zoals Klarna en Riverty en vanwege het ontbreken van een financiële buffer, liggen extra kosten op de loer.

Nibud en andere instanties benadrukken dan ook het belang van financiële educatie en bewust omgaan met geld, om te voorkomen dat jongeren in de toekomst in financiële problemen komen. Het is cruciaal dat studenten zich bewust zijn van hun financiële situatie en de mogelijke risico’s die daarmee gepaard gaan.

Met de juiste kennis en vaardigheden kunnen studenten beter voorbereid zijn op onverwachte financiële tegenvallers en zo hun financiële welzijn beschermen tijdens hun studieperiode. Het is belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen financiën en indien nodig hulp te zoeken bij instanties die ondersteuning bieden.

Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van je financiële situatie als student, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en je studieperiode zorgeloos kan doorlopen. Het is nooit te laat om te beginnen met financiële planning en het opbouwen van een gezonde financiële basis voor de toekomst.