De gasrekening kan in 2030 aanzienlijk stijgen voor veel huishoudens, zo blijkt uit een recent onderzoek. Steeds meer woningen stappen over van gas, maar niet iedereen kan deze verandering betalen. Dit kan vooral moeilijk zijn voor kwetsbare huishoudens die achterblijven en opdraaien voor toenemende vaste kosten.
Het onderzoek, uitgevoerd door CE Delft in opdracht van Essent, wijst uit dat huishoudens die hetzelfde gasverbruik handhaven mogelijk honderden euro’s per jaar meer kunnen gaan betalen. Essent, een energiebedrijf dat aan miljoenen huishoudens levert, benadrukt dat deze stijging voornamelijk te wijten is aan opeenstapeling van overheidsbeleid.
De zorgen van Essent richten zich vooral op de groep van ongeveer 400.000 huishoudens met ‘energiearmoede’, die niet genoeg geld hebben om te investeren in duurzaamheid. Als de gasrekening voor hen met 400 euro per jaar stijgt, zijn eenvoudige oplossingen zoals korter douchen niet voldoende, aldus Essent-CEO Resi Becker.
Om te voorkomen dat duizenden gezinnen in de toekomst hun energierekeningen niet meer kunnen betalen, zijn volgens het onderzoek gerichte maatregelen nodig. Deze maatregelen zouden huishoudens moeten helpen bij het energiezuiniger maken van hun woningen en het overstappen van aardgas naar duurzamere alternatieven.
Hoewel de energieprijzen op dit moment relatief laag zijn, wordt verwacht dat ze in de toekomst zullen stijgen. Volgens het onderzoek kan de energierekening voor een gemiddeld huishouden in 2030 oplopen tot 2290 euro per jaar, een stijging van 400 euro in vergelijking met vorig jaar. Deze stijging kan vooral een zware last zijn voor kwetsbare huishoudens met beperkte financiƫle middelen die vaak niet kunnen profiteren van subsidies.
Het is duidelijk dat er actie moet worden ondernomen om ervoor te zorgen dat alle huishoudens toegang hebben tot betaalbare energie. Structurele maatregelen en ondersteuning zijn nodig om de overgang naar duurzamere energiebronnen haalbaar en betaalbaar te maken voor iedereen.