news-19092024-224647

Ouders die veel tijd doorbrengen op hun telefoon in het bijzijn van hun kinderen, kunnen onbewust de taalontwikkeling van hun kinderen belemmeren. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat het constant staren naar schermen in plaats van in gesprek te gaan met je kind negatieve effecten kan hebben.

Impact op taalontwikkeling
Het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Developmental Psychology, heeft aangetoond dat ouders die veel schermtijd hebben, kinderen hebben die ook meer schermtijd gebruiken. Deze kinderen vertoonden een slechtere aanleg voor grammatica en woordenschat in vergelijking met kinderen van ouders die minder schermtijd hadden. De studie werd uitgevoerd onder ouders van 421 Estse kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar.

Daarnaast bleek uit het onderzoek dat wanneer kinderen samen met hun ouders naar een scherm keken, dit ook geen positief effect had op hun taalvaardigheid. Dit ondersteunt eerdere bevindingen die suggereren dat jonge kinderen niet effectief leren van schermen. Peuters in de leeftijd van 24 tot 30 maanden bleken bijvoorbeeld nieuwe werkwoorden beter te leren via live interactie of videochat dan door simpelweg naar een video te kijken.

Aanbevelingen
Dr. Tiia Tulviste, de hoofdauteur van de studie, benadrukt het belang van een gezinsgerichte aanpak bij het beheren van schermtijd. Ze stelt dat ouders moeten proberen minder tijd door te brengen op hun telefoon wanneer ze bij hun kinderen zijn. Therapeut Lauren Tetenbaum raadt aan om momenten te creƫren waarin de telefoon echt uit het zicht en uit de gedachten is, om goede gewoontes te tonen aan de kinderen en ook om gemoedsrust te bieden aan ouders.

Impact van schermgebruik
Dr. Jenny Radesky, co-medisch directeur van het American Academy of Pediatrics Center of Excellence on Social Media and Youth Mental Health, wijst erop dat sommige gezinnen veel tijd doorbrengen op hun telefoon als een manier om moeilijke situaties te vermijden. Het onderzoek suggereert echter dat ouders moeten proberen dit gedrag te verminderen om de taalontwikkeling van hun kinderen te ondersteunen.

Het is belangrijk om te erkennen dat het schermgebruik van ouders een directe invloed kan hebben op de taalvaardigheden van kinderen. Door bewust te zijn van de impact van schermtijd en actief te proberen om meer interactie en gesprekken met kinderen te hebben, kunnen ouders bijdragen aan een gezonde ontwikkeling van de taalvaardigheden van hun kinderen.

Conclusie
Het is essentieel voor ouders om zich bewust te zijn van de effecten van overmatig telefoongebruik in het bijzijn van hun kinderen. Door meer aandacht te besteden aan de interactie en communicatie met kinderen, kunnen ouders een positieve invloed hebben op de taalontwikkeling van hun kinderen. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen schermtijd en quality time met het gezin om de gezonde ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.