Herdenking 80 jaar Auschwitz: overlevenden en wereldleiders bij voormalig vernietigingskamp
Op het kampterrein van Auschwitz-Birkenau hebben enkele tientallen overlevenden kaarsen aangestoken en kransen neergelegd. Vandaag wordt herdacht dat het vernietigingskamp 80 jaar geleden van de nazi’s werd bevrijd. Alle nog levende overlevenden van Auschwitz hebben van de organisatie een uitnodiging gekregen voor de herdenking. Volgens de organisatie zijn er zo’n vijftig naar Polen gekomen. Tien jaar geleden, bij de zeventigste herdenking van de bevrijding, waren dat er nog driehonderd.
Hoogwaardigheidsbekleders en Koninklijk bezoek
Ook hoogwaardigheidsbekleders komen langs, zoals de Britse koning Charles, de Franse president Macron en president Steinmeier en kanselier Scholz uit Duitsland. Voor het eerst zal ook prinses Amalia de jaarlijkse herdenking bijwonen. Zij komt samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar het voormalige kampcomplex. Opvallend afwezig zijn de Russische afgevaardigden, ondanks het feit dat Auschwitz werd bevrijd door het Rode Leger waarin onder anderen Russische en Oekraïense militairen dienden.
De gruwelijke geschiedenis van Auschwitz
In het vernietigingskamp werden tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim één miljoen Joden en tienduizenden Sinti, Roma, krijgsgevangenen, homoseksuelen en anderen vermoord door de nazi’s. Er waren nog zo’n 7500 uitgehongerde en uitgeputte gevangenen aanwezig toen het kamp op 27 januari 1945 werd bevrijd. De herdenking vindt voor een deel plaats in een tent die voor de toegangspoort van Auschwitz staat, waar treinen aankwamen met gevangenen die direct naar de gaskamer werden geleid.
Emotionele toespraken en herinneringen
Om 16.00 uur houdt de Poolse president Duda een toespraak en zijn er speeches van overlevenden. Zo deelde de 99-jarige Joodse Ruth Bloch haar aangrijpende verhaal. Als enige van haar familie overleefde zij het kamp en de oorlog. Haar woorden brengen de gruwelen van Auschwitz weer tot leven, waardoor de herinnering nooit verloren gaat.
Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust
De Verenigde Naties besloten in 2005 om 27 januari uit te roepen tot Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. De herdenking vindt elk jaar plaats, maar in lustrumjaren zijn de ceremonies groter en komen er meer prominente gasten. Gisteren werd in het Amsterdamse Wertheimpark de Holocaust herdacht, waarbij kransen werden gelegd en toespraken werden gehouden door onder anderen nabestaanden, burgemeester Femke Halsema en de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. Voorafgaand aan de herdenking werden de namen voorgelezen van de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust.
De herdenking van 80 jaar Auschwitz brengt wereldleiders en overlevenden samen om nooit te vergeten wat er in het verleden is gebeurd. Het is een dag van rouw, herinnering en een plechtige belofte om nooit de gruwelen van de Holocaust te vergeten.