news-19092024-210316

Opvoedvraag: Hoe kan ik mijn zoon (9) helpen vrienden te maken in zijn nieuwe klas?

Het opvoeden van kinderen is een uitdagende taak waar we helaas geen handleiding voor hebben. Als ouder ervaar je zowel de vreugdevolle momenten als de zorgen en dilemma’s die bij het ouderschap horen. Sofie Obbens, hoofdredacteur van Famme en J/M Ouders en moeder van twee kinderen, beantwoordt wekelijks opvoedvragen van ouders voor Metro. Deze week behandelt ze de vraag van Erik: “Hoe kan ik mijn zoon helpen vrienden te maken in zijn nieuwe klas?”

Erik vertelt dat zijn zoon van 9 jaar in groep 6 zit en moeite heeft met het maken van vrienden in zijn nieuwe klas. Zijn zoon is onzeker en voelt zich eenzaam, vooral omdat er enkele dominante kinderen in de klas zijn die de sfeer bepalen. Erik heeft zijn zoon geadviseerd om contact te leggen met een klasgenoot, maar dit vindt zijn zoon erg spannend. Hij vraagt zich af hoe hij zijn zoon kan helpen om vriendjes te maken.

Het antwoord

Het is begrijpelijk dat je zoon moeite heeft om zijn plek te vinden in een nieuwe klas. De eerste weken van het schooljaar, ook wel de Gouden Weken genoemd, zijn cruciaal voor het creëren van een positieve sfeer in de klas. Het is normaal dat kinderen in deze periode wat onrustig zijn en moeten wennen aan de nieuwe omgeving.

Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont vergelijkt deze periode met de pikorde in een kippenhok, waarin kinderen hun plekje moeten vinden. Het is belangrijk dat je zoon openstaat voor contact met andere kinderen en zichzelf durft te laten zien. Moedig hem aan om interesse te tonen in zijn klasgenoten en open te staan voor nieuwe vriendschappen.

Het advies om een gesprekje aan te knopen met een klasgenoot is een goed begin. Laat je zoon bijvoorbeeld vragen stellen over iets wat de ander interesseert, ook al voelt dat in het begin wat ongemakkelijk. Door dit stapje te zetten, zal hij merken dat het steeds makkelijker wordt om contact te maken.

Moedig je zoon ook aan om zijn eigen interesses te delen en open te zijn naar anderen toe. Door zichzelf te laten zien en te delen waar hij van houdt, kan hij ontdekken welke kinderen dezelfde interesses delen. Als er meer nieuwe kinderen in de klas zijn, kan hij hen aanspreken om het ijs te breken en contact te leggen.

Het belangrijkste is dat je zoon met plezier naar school gaat en zichzelf kan zijn. Het is normaal dat het tijd kost om vrienden te maken in een nieuwe omgeving, maar met jouw steun en aanmoediging zal hij zijn draai vanzelf vinden.

Voor meer advies over opvoeding kun je kijken naar de antwoorden van ontwikkelingspsycholoog Steven Pont op andere opvoedvragen. Blijf betrokken bij het welzijn van je zoon en geef hem de ruimte om zichzelf te ontwikkelen in zijn eigen tempo.