Jip van Kaathoven (9) brengt oma Ans (68) een kopje koffie, maar wanneer ze het aanneemt, valt het uit haar handen en zitten haar kleren onder de koffie. Oma Ans lijdt aan Alzheimer, een ziekte die vijf jaar geleden bij haar werd vastgesteld. Op Wereld Alzheimer Dag wil ze iedereen die met deze ziekte te maken heeft een hart onder de riem steken. Alzheimer manifesteert zich op verschillende manieren, en het kopje koffie dat uit haar handen glipt, symboliseert hoe de ziekte haar heeft getroffen.
Jip is zich al enige tijd bewust van oma’s ziekte. Zijn vader Rob vertelt dat Jip begon met vragen stellen, wat hen ertoe bracht om uit te leggen wat er met oma aan de hand is. Als oudste kleinkind van Ans, gaat Jip erg verantwoordelijk en geduldig met haar om. Wanneer zijn neefjes en nichtjes vragen waarom oma de bal niet goed kan vangen, legt Jip uit dat het komt doordat ze ziek is en haar armen niet meer goed gehoorzamen.
Bij oma Ans uit Alzheimer zich in een gebrekkige motoriek en moeite met het vinden van de juiste woorden. Jip helpt haar bij het voltooien van zinnen of het vinden van het juiste woord tijdens hun gesprekken. Het is duidelijk dat Ans veel wil vertellen, maar hoe meer ze dat probeert, hoe moeilijker het wordt om verstaanbaar te blijven.
Alzheimer wordt vaak geassocieerd met geheugenverlies, maar de ziekte heeft vele gezichten en het geheugen van oma Ans werkt nog steeds goed. Haar man Theo vat samen dat het frustrerend is dat Ans vaak denkt dat ze iets kan, maar het vervolgens niet lukt. Bij deze gedachte wordt ze emotioneel en zou ze het graag zelf willen zeggen, maar het lukt haar niet.
Het moment waarop de alarmbellen begonnen te rinkelen, herinnert Ans’ zoon zich nog goed. Tijdens een familiefeestje werd er friet besteld en Ans maakte een lijstje, maar niemand kon het leesbaar ontcijferen. Het bleek dat haar fijne motoriek was aangetast door Alzheimer. Er is geen genezing voor Alzheimer, maar er zijn wel medicijnen die de progressie van de ziekte kunnen vertragen. Daarnaast kan een gezonde levensstijl met voldoende beweging helpen om de achteruitgang te vertragen.
Ondanks de diagnose van vijf jaar geleden staat Ans met al haar gebreken nog midden in het familieleven. Ze juicht bij de doelpunten van haar kleinkinderen en voelt verdriet bij tegenslagen van haar eigen kinderen. Hoewel ze niet altijd de juiste woorden kan vinden, is iedereen nog steeds welkom voor een knuffel bij haar.
Omgaan met de onhandigheid van een oma met Alzheimer
Het omgaan met een geliefde die lijdt aan Alzheimer kan een uitdaging zijn. Het is belangrijk om geduldig, begripvol en empathisch te zijn. Familieleden zoals Jip spelen een cruciale rol in het ondersteunen van hun dierbaren met de ziekte. Het is essentieel om de persoon met Alzheimer te blijven betrekken bij activiteiten en gesprekken, zelfs als deze moeilijk verlopen.
De impact van Alzheimer op het dagelijks leven
Alzheimer kan een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks leven van zowel de persoon met de ziekte als zijn of haar familieleden. Het is belangrijk om een ondersteunend netwerk op te bouwen en professionele hulp in te schakelen wanneer dat nodig is. Door openlijk te praten over de uitdagingen en emoties die gepaard gaan met Alzheimer, kunnen families beter omgaan met de ziekte.
De kracht van liefde en knuffels
Ondanks de moeilijkheden die Alzheimer met zich meebrengt, blijft de kracht van liefde en knuffels onmisbaar. Het tonen van genegenheid en steun aan iemand met Alzheimer kan een enorm verschil maken in hun welzijn. Door samen mooie momenten te delen en elkaar te blijven omarmen, kunnen families de band met hun dierbare versterken, zelfs in tijden van ziekte.