Opvoedvraag: Hoe om te gaan met sexy selfies van dochter (15) op social media?
Opvoeden, het is een uitdaging waar geen handleiding voor bestaat. Het ouderschap brengt zowel vreugdevolle momenten als zorgen met zich mee. Daarom beantwoordt Sofie Obbens, hoofdredacteur van Famme en J/M Ouders en moeder, wekelijks een opvoedvraag van ouders voor Metro. Deze week behandelt ze een vraag van Maud: “Mijn dochter deelt sexy selfies op social media, hoe ga ik hiermee om?”
Maud’s dilemma
Maud schrijft: “Mijn dochter (15) is actief op Snapchat en TikTok. Ik besteed veel aandacht aan de social media-opvoeding van mijn kinderen. Samen bekijken en bespreken we wat anderen delen en wat ze zelf deelt. Ik geef haar steeds meer verantwoordelijkheid om zelf haar social media te beheren, maar houd vanaf de zijlijn een oogje in het zeil. De laatste tijd zie ik dat ze steeds vaker sexy selfies deelt. Het valt me zwaar om te zien hoe ze zichzelf op een verleidelijke manier presenteert op social media. Maar ik zie ook al haar vriendinnen hetzelfde doen en zolang het bij selfies blijft, is het misschien nog niet zo erg. Hoe ga ik hiermee om?”
Het antwoord van Sofie
Sofie begint met te benadrukken dat het normaal is dat een tiener zoals Maud’s dochter sexy selfies deelt. Op deze leeftijd ontdekken tieners hun seksualiteit, net zoals vroeger. Het grote verschil is dat alles nu openbaar is. Vroeger waren tieners ook bezig met hun seksualiteit, maar op een meer intieme manier. Ze schreven liefdesbrieven, deelden pasfoto’s met hun geliefden of spraken af op afgelegen plekken.
Tieners imiteren vaak wat ze zien op social media, of het nu influencers, beroemdheden of vrienden zijn. Imitatie is menselijk; we passen ons graag aan anderen aan.
Onderliggende motivatie
Het is belangrijk om de motivatie achter de selfies van je dochter te onderzoeken. Natuurlijk gaat het om het krijgen van aandacht van anderen. Maar waarom wil je dochter aandacht voor haar uiterlijk? Heeft dit te maken met haar zelfvertrouwen of mogelijk een laag zelfbeeld? Zoekt ze bevestiging van anderen en gebruikt ze daarvoor haar lichaam?
Mediacoach Marloes Jonker adviseert om niet meteen boos te worden of de telefoon van je kind af te pakken. Veroordeel je kind niet, want dat kan leiden tot ruzie of afstand. Het is belangrijk om begrip te tonen en een goede band met je kind te behouden.
Uiterlijke kenmerken
Als ouder is het niet verstandig om openlijk commentaar te geven op het uiterlijk van andere meisjes of vrouwen, zoals die in de media of op straat. Geef je eigen kind niet te veel complimenten over haar uiterlijk en leg geen nadruk op ‘schoonheidsfoutjes’. Het is prima om af en toe een compliment te geven, maar geef ook complimenten over karaktereigenschappen, prestaties of andere positieve aspecten.
Aandacht
Naast het stimuleren van het zelfvertrouwen van je dochter, is het essentieel om voldoende aandacht aan haar te besteden, naar haar te luisteren, haar mening te respecteren en haar vertrouwen te winnen. Toon begrip voor haar keuzes en zorg ervoor dat jullie een sterke band behouden.
Conclusie
Het is normaal dat tieners zoals Maud’s dochter experimenteren met hun seksualiteit en uiterlijk op social media. Als ouder is het belangrijk om begrip te tonen, een goede band te behouden en je kind te ondersteunen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen en eigenwaarde. Door open communicatie en respectvolle benadering kun je samen met je kind de uitdagingen van social media aanpakken.