Huiseigenaren met zonnepanelen ervaren aanzienlijk inkomstenverlies
In Nederland zien huishoudens met zonnepanelen hun jaarlijkse opbrengsten met 300 tot bijna 500 euro dalen als gevolg van stijgende invoertarieven en lagere zonopbrengsten in 2024. Volgens Martien Visser, een docent energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen, zijn de invoertarieven die energiebedrijven in rekening brengen voor het verwerken van overtollige elektriciteit sterk gestegen, met tarieven tot wel 0,12 euro tot 0,14 euro per kilowattuur (kWh). Voor een huishouden met een 8-panelensysteem dat jaarlijks 3.000 kWh genereert, kunnen deze kosten aanzienlijke invloed hebben op het inkomen, legde Visser uit.
Impact op huishoudens met zonnepanelen
Geert Wirken van Keuze.nl, een prijsvergelijkingsplatform, zei dat huishoudens met acht zonnepanelen vorig jaar ongeveer 300 euro aan inkomsten verloren, terwijl die met twaalf panelen ongeveer 475 euro verloren. “Dit is een harde pil om te slikken voor eigenaren en huurders van zonnepanelen,” zei Wirken. “Niemand kon dit voorzien bij de aanschaf van de panelen.”
Minder zonlicht
Gegevens van Energieopwek.nl, dat de productie van hernieuwbare energie bijhoudt, tonen aan dat de zonopbrengsten van zonnepanelen in 2024 6 procent lager waren dan in 2023 als gevolg van verminderd zonlicht. Desondanks is “de daling in zonne-energieopbrengst beheersbaar,” aldus Visser. “Maar de impact van stijgende invoertarieven is veel groter.”
Financiële druk en toekomstige veranderingen
Energiebedrijven zijn vorig jaar begonnen met het invoeren van invoertarieven, waarbij ze verwijzen naar de toenemende investeringen die nodig zijn om het groeiende aanbod van zonne-energie tijdens piekmomenten te beheren en overbelasting van het net te voorkomen. De financiële druk is met name zwaar voor degenen die hun zonnepanelen hebben gefinancierd via leningen of voor huurders.
Terwijl de invoertarieven de afgelopen maanden enigszins zijn gestabiliseerd, wordt verwacht dat ze verder zullen stijgen. Daarbij komt dat de Nederlandse overheid van plan is om het populaire salderingsregeling in 2027 af te schaffen. Dit programma stelt huishoudens momenteel in staat om hun zonne-energieproductie te verrekenen met hun jaarlijkse energierekening.
Volgens Visser zal het einde van de regeling de jaarlijkse inkomsten met ongeveer 250 euro verminderen voor huishoudens met een 8-panelensysteem dat 3.000 kWh genereert. Hoewel er suggesties zijn om het directe verbruik van zonne-energie te verhogen, merkte Visser op: “In de praktijk is dat vrijwel onmogelijk.”