news-23092024-093731

De woningmarkt zit muurvast en dat heeft een verontrustend effect op de relatie tussen huurders en huisbazen. Steeds meer huurders melden namelijk intimidatie door hun huisbaas. Deze verhuurders nemen allerlei dubieuze acties om hun huurders uit hun woning te krijgen, wat absoluut niet door de beugel kan.

Woningcrisis en veranderingen in verhuurregels

De huidige woningmarkt wordt gekenmerkt door hoge prijzen en krapte, met lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen. De regels omtrent verhuur zijn de afgelopen jaren ook veranderd, mede door de Wet Betaalbare Huur en strengere belastingregels. Dit heeft ertoe geleid dat veel huisbazen van hun huurders af willen. Het gevolg is dat huurders geconfronteerd worden met intimidatie en onrechtmatige praktijken.

Dubieuze acties van huisbazen

Verschillende woonorganisaties, waaronder de Bond Precaire Woonvormen, Stichting Woon en Steenvlinder, hebben gemeld dat vooral jongeren, internationale studenten en arbeidsmigranten het slachtoffer zijn van de krappe woningmarkt en de dubieuze acties van verhuurders. Zo sturen huisbazen bijvoorbeeld opzeggingsbrieven met juridisch jargon naar huurders met een vast huurcontract, vervangen ze sloten zonder toestemming van de huurder en dreigen ze met consequenties als de bewoner niet op tijd vertrekt. Soms leidt dit zelfs tot fysieke confrontaties en geweld.

Verkoop van woningen zonder huurders

Vastgoedbeheer en verhuur waren lange tijd een lucratieve business, maar door hogere belastingen op vastgoed en stijgende huizenprijzen zijn particuliere verhuurders meer geneigd om woningen te verkopen zonder huurders erin. Dit levert meer op en is mogelijk een verklaring voor de toenemende intimidatie jegens huurders.

Stijgende huizenprijzen op de koopmarkt

De huizenprijzen op de koopmarkt zijn opnieuw gestegen, met huizenkopers die gemiddeld meer dan 466.000 euro betalen voor bestaande koopwoningen, een nieuw record. Het aanbod aan te koop staande huizen blijft zeer beperkt, wat de prijzen blijft opdrijven. Het terugdringen van de woningnood is dan ook een topprioriteit voor het nieuwe kabinet.

Oplossingen voor de woningcrisis

Minister Mona Keijzer heeft aangegeven dat er komend jaar 100.000 woningen gerealiseerd moeten kunnen worden, zowel door sneller te bouwen als door bestaande gebouwen beter te benutten. Er wordt vijf miljard euro vrijgemaakt om het woonprobleem aan te pakken. Echter, de Nederlandse Vereniging Makelaars (NVM) waarschuwt dat de huidige regelgeving een obstakel vormt voor het realiseren van het geplande aantal nieuwbouwwoningen per jaar.

Conclusie

De woningmarkt in Nederland staat onder druk door hoge prijzen, beperkt aanbod en veranderende regelgeving. Huurders worden geconfronteerd met intimidatie door huisbazen die hen uit hun woningen proberen te krijgen. Het is van groot belang dat er op korte termijn oplossingen worden gevonden om de woningcrisis aan te pakken en huurders te beschermen tegen misstanden in de verhuursector.