De elektrische fiets: is het echt duurzaam?
De populariteit van elektrische fietsen in Nederland groeit gestaag. Steeds meer mensen kiezen voor deze snelle vorm van transport om snel op hun werk te komen. Maar is de e-bike echt zo milieuvriendelijk als we denken? Uit onderzoek blijkt dat er nogal wat twijfels zijn over de duurzaamheid van deze populaire vervoersmiddelen.
De expert aan het woord
Anna Hengeveld van ActionAid Nederland legt uit waarom de e-bike misschien niet zo groen is als we denken. Het blijkt dat er veel mijnbouw nodig is voor de grondstoffen zoals kobalt, nikkel en lithium die gebruikt worden in de accu’s van elektrische fietsen. Deze mijnbouw heeft negatieve gevolgen voor de gemeenschappen rondom de mijnen, vooral in landen zoals Afrika en Latijns-Amerika. Drinkwater wordt vervuild, huizen raken beschadigd door explosies en mensen worden ziek door gevaarlijke stoffen die vrijkomen.
Transparantie en verantwoord ondernemen
Uit onderzoek van ActionAid Nederland blijkt dat veel grote fietsmerken tekortschieten op het gebied van transparantie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit geldt ook voor het gebruik van mangaan in de e-bike batterijen. Als consument is het dus belangrijk om kritisch te kijken naar de herkomst van de producten die je koopt.
Impact op vrouwen in het mondiale Zuiden
Vrouwen in het mondiale Zuiden worden vaak het hardst getroffen door de winning van grondstoffen voor e-bikes. Ze hebben weinig baat bij de mijnbouw, krijgen lage lonen en worden zelden ingezet in de mijnen. Bedrijven die deze grondstoffen gebruiken, kunnen een belangrijke rol spelen in het tegengaan van misstanden.
De menselijke batterij
Hoewel er op dit moment geen eerlijke accu bestaat, is de menselijke batterij altijd een duurzame optie. Terugkeren naar de ‘oude’ acculoze fiets kan dus een bewuste keuze zijn. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid en de veiligheid op de weg.
Conclusie
Het lijkt erop dat de e-bike niet zo duurzaam is als we dachten. Het is belangrijk om bewust te zijn van de impact van onze keuzes op het milieu en de samenleving. Misschien is het tijd om weer vaker te kiezen voor de ‘ouderwetse’ fiets en onze benen te laten werken in plaats van de elektrische motor.
Door kritisch te kijken naar onze consumptie en te streven naar meer duurzame alternatieven, kunnen we bijdragen aan een betere wereld voor iedereen.