news-18112024-002608

Investico heeft onthuld dat tientallen Nederlandse hulpprojecten op de Westelijke Jordaanoever zijn vernield door Israëlische kolonisten of militairen. Sinds het uitbreken van de oorlog in oktober 2023 is het aantal vernielingen sterk toegenomen. De illegale nederzettingen in het bezette gebied breiden zich voortdurend uit, en Palestijnen zijn vaak het slachtoffer van aanvallen door kolonisten die gesteund worden door het leger.

Volgens het onderzoek van Investico zijn er sinds 2017 59 Nederlandse hulpprojecten gesaboteerd in Palestijns gebied. Een schrijnend voorbeeld hiervan is de vernietiging van een watertank die door Nederland was gefinancierd in een Palestijns dorp. Een andere zaak betreft de diefstal van zonnepanelen ter waarde van ruim een ton, die werden gestolen uit een dorp toen kolonisten het gebied binnenvielen en de inwoners verdreven.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft toegegeven dat de schade aan Nederlandse projecten significant is. Hoewel Nederland probeert om compensatie te krijgen voor de vernielingen, hebben de Israëlische autoriteiten tot op heden geen financiële vergoeding verstrekt. Er is een motie aangenomen door de Tweede Kamer in 2016 om dit soort schade te registreren en de Israëlische autoriteiten erop aan te spreken, maar in de praktijk gebeurt dit zelden.

Er zijn e-mailwisselingen tussen ambtenaren en overheidsdocumenten opgevraagd waaruit blijkt dat in een derde van de bekende gevallen de Israëlische autoriteiten niet ter verantwoording zijn geroepen voor de vernielingen. In sommige gevallen werd zelfs voorgesteld om de zaak te laten rusten en geen verdere aandacht te schenken aan de kwestie.

Palestijnen hebben moeite om vergunningen te verkrijgen voor bouwprojecten op de Westoever, terwijl kolonisten dit wel kunnen doen. Dit heeft geleid tot een bewuste strategie om internationale hulp- en bouwprojecten voor Palestijnen te dwarsbomen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat het zich verzet tegen het nederzettingenbeleid van Israël, maar critici beweren dat Nederland meer drukmiddelen zou kunnen inzetten tegen Israël.

De situatie op de Westelijke Jordaanoever blijft dus zorgwekkend, met Nederlandse hulpprojecten die regelmatig het doelwit zijn van vernielingen door Israëlische kolonisten en militairen. Er is een dringende behoefte aan internationale actie om deze schendingen van het internationaal recht aan te pakken en de Palestijnse bevolking te beschermen.