news-19092024-225500

Kabinetsproblemen en ‘Schoof’: Wat denken kiezers?

Het kabinet-Schoof is nu al zo’n twee maanden aan de macht en de vraag die velen bezighoudt is hoe kiezers hierover denken. Is er vertrouwen in dit kabinet? Zullen ze de problemen daadkrachtig aanpakken en zal het kabinet de volledige regeertermijn kunnen volbrengen?

Onderzoek naar steun en verwachtingen van het kabinet

Uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat veel Nederlanders nog steeds weinig vertrouwen hebben in zowel de regering-Schoof (bestaande uit PVV, NSC, VVD en BBB) als de Tweede Kamer. Er heerst nog steeds het gevoel dat politici de problemen niet effectief oplossen en dat de politiek te veel gefocust is op eigenbelang.

De steun voor het kabinet-Schoof blijft na de eerste paar maanden stabiel. Ongeveer vier op de tien ondervraagden geeft aan vertrouwen te hebben in de ministersploeg, wat gelijk is aan de cijfers van juni. Echter, de verwachtingen zijn wel veranderd. Uit een onderzoek onder 22.228 kiezers door EenVandaag blijkt dat de verwachtingen ten opzichte van enkele maanden geleden aanzienlijk zijn afgezwakt.

Hoewel 71 procent van de ondervraagden gelooft dat het kabinet op de hoogte is van wat er speelt in het land, is minder dan de helft (48 procent) ervan overtuigd dat het kabinet de problemen daadkrachtig zal aanpakken. Veel mensen vrezen dat het herstellen van de “puinhopen van Rutte” nog lang zal duren en dat plannen kunnen worden gedwarsboomd door EU-wetgeving of politieke tegenwerking. Er bestaat ook twijfel over de capaciteit van het kabinet om problemen op te lossen of te verbeteren, gezien de vermeende onervarenheid van de ministersploeg.

Verwachtingen over specifieke thema’s

Hoewel de verwachtingen over duurzaamheid, betaalbare energie en het terugdringen van het woningtekort lager liggen, denkt een kwart van de respondenten dat deze doelen de komende jaren zullen worden bereikt. De meerderheid verwacht echter dat dit proces meer dan vier jaar zal duren.

Coalitiekiezers tonen meer optimisme over onderwerpen die voor hen van belang zijn. Zo denkt 66 procent van de BBB-kiezers dat de landbouw toekomstbestendiger zal worden en gelooft 67 procent van de PVV-kiezers dat het aantal asielzoekers in Nederland zal afnemen. Hoewel het optimisme bij de laatste groep is afgenomen, aangezien dit enkele maanden geleden nog boven de 80 procent lag.

Hoe lang zal dit kabinet standhouden?

De recente spanningen binnen de coalitie dragen niet bij aan een stabiele toekomst voor het kabinet. Er zijn berichten over een slechte sfeer tussen de coalitiepartijen en de vermeende emotionele uitbarstingen van Pieter Omtzigt tijdens coalitieoverleggen. De leider van de NSC heeft deze week zelfs een stap terug gedaan, wat de vraag doet rijzen of het kabinet überhaupt lang genoeg zal blijven bestaan.

Veel deelnemers aan het onderzoek zijn sceptisch over de toekomst van het kabinet. Bijna zeven op de tien respondenten denken dat het kabinet voortijdig zal stranden. Zelfs onder coalitiekiezers is er twijfel, aangezien meer dan de helft (54 procent) van hen gelooft dat het kabinet niet de volledige regeertermijn zal volbrengen. Ondanks deze twijfels hoopt 42 procent van de kiezers dat het kabinet de kans krijgt om de volledige termijn uit te zitten.

Klimaat opnieuw onderwerp van discussie in Vandaag Inside: ‘Heel simpel hè, de dijken wat hoger, metertje erbij’
Reünie B&B Vol Liefde: wie zijn er nog samen?

Reacties

De meningen over het kabinet-Schoof zijn verdeeld en de toekomst blijft onzeker. Het is duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is voor dit kabinet om het vertrouwen van de kiezers te winnen en de gestelde doelen te bereiken. Het is afwachten hoe de situatie zich zal ontwikkelen en of het kabinet daadwerkelijk in staat zal zijn om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan.