kosten-stijgen-door-strengere-regels-voor-freelancers-in-nederlandse-publieke-sector

Strengere regels drijven kosten op in Nederlandse publieke sector

De kosten voor zorg, kinderopvang en onderwijs zijn bijna 40 procent gestegen als gevolg van strengere handhaving van regels tegen schijnzelfstandigheid in Nederland. Dit blijkt uit een rapport van ABN Amro dat dinsdag is vrijgegeven.

Verhoogde kosten door inzet van uitzendbureaus

Het rapport onthult dat freelancers steeds vaker uitzendbureaus inschakelen om controle van de Belastingdienst te vermijden. Hierdoor stijgen de kosten voor publieke instellingen aanzienlijk, aangezien bureaus verplicht zijn om 21 procent btw in rekening te brengen, wat zorg- en onderwijsorganisaties niet kunnen terugvorderen. Freelancers zelf zijn vrijgesteld van btw.

Mario Bersem, een econoom bij ABN Amro en auteur van het rapport, benadrukt: “Organisaties worden geconfronteerd met aanzienlijke extra kosten wanneer ze freelancers via bureaus inhuren, vanwege de btw en bureau marges. Dit maakt het totaal 39 procent duurder om een tijdelijke werknemer in de zorg, kinderopvang of onderwijs in te huren.”

Waarschuwing voor personeelstekorten in kritieke sectoren

Het rapport waarschuwt dat deze stijgende kosten het personeelstekort in cruciale publieke sectoren kunnen verergeren. Ziekenhuizen, scholen en kinderopvangfaciliteiten kunnen moeite hebben om flexibele werkers te betalen naarmate de vraag naar hen toeneemt.

Voorstel tot oplossing

Om dit probleem aan te pakken, suggereert ABN Amro om uitzendbureaus in semi-publieke sectoren vrij te stellen van btw. Hoewel dit de overheid naar schatting 300 miljoen euro aan inkomsten zou kosten, zou de vrijstelling de kosten verlagen en personeelstekorten verlichten.

“Een btw-vrijstelling zou uitzendkrachten betaalbaarder maken en helpen het tekort aan flexibel personeel aan te pakken,” aldus Bersem. “Het zou ook marktverstoring verminderen en aansluiten bij de doelstelling van de overheid om het aantal freelancers te beperken.”