news-19092024-221315

Voor het veertigste jaar op rij zijn woensdag de lichtjes van de Lichtjesroute in Eindhoven ontstoken. Daarmee wordt elk jaar de route die de geallieerden bij de bevrijding van Eindhoven in 1944 reden herdacht. Niet alleen de Lichtjesroute viert een jubileum, ook vrijwilliger Tits Bongers (76) is er voor de veertigste keer bij. “Sommige vrijwilligers zijn er al 39 jaar bij, sommige anderen zijn er net als ik, sinds het begin – maar die zijn er even tussenuit geweest.”

Historie van de Lichtjesroute

Als coördinator van de vrijwilligers heeft Tits naar eigen zeggen bijna álle lichtprojecten van dit jaar wel in handen gehad. “In de laatste periode vlak voor de opbouw, ben ik wel zes dagen per week op de werkplaats, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Ik kom alleen thuis om even te eten”, vertelt hij. Wat hem op de been houdt, is de gezelligheid en het ‘samen doen’. Wanneer iemand iets niet begrijpt, is er altijd wel iemand anders die het uit kan leggen. “Mensen met twee linkerhanden hebben hier leren klussen. Dat we dat ieder jaar zo samen doen met z’n allen, dat vind ik echt geweldig.”

“Het is fantastisch om te zien hoe mensen reageren op de Lichtjesroute en dat we zoveel mensen kunnen bereiken met ons werk”, aldus Tits. Hij benadrukt het belang van het herdenken van de geschiedenis en het doorgeven van deze herinneringen aan de volgende generaties.

Impact van de Lichtjesroute

Er staat een file door alle mensen die willen komen kijken. Dat hebben we verdiend.” Op de Veldmaarschalk Montgomerylaan staat één van de zeventig projecten. De lampjes geven het verhaal achter de bevrijding van Normandië tot aan Hotel de Wereld in Wageningen weer. “Als de Lichtjesroute weer is begonnen, staat er hier in Eindhoven weer file door alle mensen die willen komen kijken. En dat hebben we na al dat werk ook wel verdiend”, vertelt Tits trots.

In totaal staan er langs de route 70 projecten, gevormd uit 290 ornamenten. Die werken zijn dan weer goed voor tienduizenden lampjes. “En allemaal LED-lampjes, hè. Want we willen ook een beetje duurzaam zijn.”

Toekomst van de Lichtjesroute

Als het aan Tits ligt, gaat hij – net als de Lichtjesroute – nog wel even door. Aan stoppen denkt hij nog lang niet. “De komende jaren zeker niet! Als je dan zo al die projecten weer ziet hangen, en de reacties van mensen ziet, dan geeft dat je wel energie om door te gaan. Dat is waar je het voor doet.” Zelf rijdt Tits de route nog niet op de eerste avond: “Maar dat gaat zeker wel gebeuren hoor, ik ga hem denk ik meerdere keren bekijken, met mijn vrouw of met de kleinkinderen. Dat doe ik ieder jaar weer!”

De lichtjesroute is elk jaar te bewonderen en staat in het teken van de bevrijding van Eindhoven. De route is 22 kilometer lang. Het is mogelijk om de gehele route te bekijken, of delen daarvan. Dat kan met de auto, de fiets of te voet. De lampen branden elke zondag tot en met donderdag van zeven uur tot half elf en op vrijdag en zaterdag van zeven uur tot half twaalf. De lichtjesroute is nog te bewonderen tot en met zondag 13 oktober.