Massagraven ontdekt in Syrië: Bergring doden kan jaren duren
In het zuiden van Syrië zijn schokkende ontdekkingen gedaan van massagraven, die het land in zijn greep houden en de omvang van de tragedie onthullen. De Syrische hulporganisatie Witte Helmen heeft meldingen ontvangen van dertien massagraven verspreid over het land, waarbij gruwelijke aantallen lichamen zijn gevonden.
100.000 lichamen in massagraf
Opvallend is de ontdekking van een massagraf ten noorden van Damascus, waar naar schatting minstens 100.000 mensen begraven liggen. De conservatiefste schatting volgens Mouaz Moustafa, het hoofd van de nonprofitorganisatie Syrian Emergency Task Force. Dit massagraf is een van de vijf die Moustafa zelf heeft bezocht en de omvang ervan doet denken aan duistere tijden uit het verleden.
Verdwijning Syriërs na burgeroorlog
Veel Syriërs zijn sinds het uitbreken van de burgeroorlog in 2011 vermist geraakt, met naar schatting nog zo’n 150.000 mensen die vermist worden. Deze mensen waren tegenstanders van het regime en verdwenen in de gevangenissen van de voormalige dictator Assad. De omstandigheden in deze gevangenissen waren gruwelijk en martelpraktijken waren aan de orde van de dag, waardoor de zoektocht naar vermiste naasten een pijnlijke realiteit werd voor duizenden families.
Vergelijking met nazitijdperk
Voormalig Amerikaanse ambassadeur Stephen Rapp heeft de schaal van de misdaden in Syrië vergeleken met het nazitijdperk, waarbij duizenden mensen betrokken waren bij het martelen en vermoorden van onschuldige burgers. De horrorverhalen uit de gevangenissen en massagraven doen denken aan een duistere periode die niet mag worden vergeten.
Lange weg naar gerechtigheid
Het bergen van alle doden uit de massagraven kan nog jaren duren, volgens Mounir al-Mustafa van de Witte Helmen. Het identificeren van de lichamen en het vastleggen van bewijsmateriaal is een immense taak die zorgvuldig moet worden uitgevoerd. De prioriteit ligt momenteel bij het inventariseren van de ongeïdentificeerde lichamen in mortuaria en ziekenhuizen, in de hoop gerechtigheid te brengen aan de slachtoffers en hun nabestaanden.
De gruwelijkheden die aan het licht komen in Syrië herinneren ons eraan dat het streven naar vrede en gerechtigheid een lange en moeizame weg is, maar een die noodzakelijk is om de slachtoffers te eren en de daders ter verantwoording te roepen.