Medewerkers van Boeing hebben ingestemd met het verhoogde loonaanbod van de vliegtuigfabrikant. Na zeven weken staken in de regio Seattle is er eindelijk een einde gekomen aan de arbeidsconflicten. Ongeveer 33.000 werknemers deden mee aan de stakingen.
De vakbond International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM) meldt dat 59 procent van het personeel heeft gestemd voor het verbeterde bod. Eerdere voorstellen werden afgewezen. De medewerkers van Boeing zullen een loonsverhoging van 38 procent ontvangen, verspreid over vier jaar, evenals bonussen. Boeing heeft aangegeven blij te zijn met de overeenkomst, maar het kan nog enkele weken duren voordat de volledige productie weer op gang komt.
De aanhoudende stakingen hebben Boeing financieel hard geraakt. Onlangs leed het bedrijf het grootste kwartaalverlies sinds de coronacrisis, namelijk 6,2 miljard dollar. Dit verlies komt deels door de stakingen. Boeing heeft sinds 2018 geen winst meer gemaakt, mede door de problemen met de 737-MAX-toestellen en de imagoschade door de Starliner.
Om kosten te besparen, is Boeing van plan om 17.000 banen te schrappen, wat neerkomt op een krimp van 10 procent van het personeelsbestand. Seattle speelt een cruciale rol in de productie van Boeing, aangezien twee belangrijke productiefaciliteiten van de vliegtuigbouwer zich daar bevinden.
De overeenkomst met de medewerkers is een belangrijke stap voor Boeing om weer op de rails te komen na een periode van financiële problemen en imagoschade. Het bedrijf zal nu moeten focussen op het herstellen van zijn reputatie en het verbeteren van zijn financiële situatie om een duurzame toekomst te waarborgen.