news-25092024-125831

Diverse supermarkten maken zich schuldig aan het misleiden van klanten door gebruik te maken van trucs die hen doen geloven dat bepaalde producten goedkoper zijn geworden. Zo verhogen sommige supermarkten eerst de prijs van een product om vervolgens te pronken met een zogenaamde prijsverlaging. Dit soort praktijken zijn niet nieuw en hebben recentelijk geleid tot kritiek op supermarktketens als Aldi, Dirk en Jumbo.

Consumentenbond heeft honderden prijsverlagingen onderzocht die werden geadverteerd in supermarktfilialen en online. Uit hun steekproef bleek dat veel beloftes van supermarkten omtrent prijsverlagingen niet klopten. Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, uitte haar ongenoegen over deze praktijken. Ze benadrukte dat supermarkten consumenten misleiden door te adverteren met niet-bestaande, achterhaalde of twijfelachtige prijsverlagingen.

Misleidende trucs van supermarkten

Supermarkten als Aldi, Dirk en Jumbo worden beschuldigd van het misleiden van klanten met betrekking tot prijsverlagingen. Consumentenbond heeft vastgesteld dat deze supermarkten zich schuldig maken aan diverse vormen van misleiding. Zo adverteren sommige supermarkten met prijsverlagingen die nooit hebben plaatsgevonden, of met prijsverlagingen die al maanden geleden zijn doorgevoerd. Dit is in strijd met de regelgeving, aangezien supermarkten niet langer dan 30 dagen met een prijsverlaging mogen adverteren.

Een verontrustende praktijk die naar voren kwam uit het onderzoek is het tijdelijk verhogen van de prijs van een product om vervolgens te adverteren met een prijsverlaging. Zo heeft supermarkt Dirk bijvoorbeeld margarine gepromoot als zijnde goedkoper, terwijl de prijs eerst was gestegen voordat deze met slechts enkele centen werd verlaagd.

Voorbeelden van misleiding

De onderzoekers hebben een aantal schokkende voorbeelden van misleiding blootgelegd. Zo adverteerde een Jumbo-filiaal met een pakje boter dat ‘blijvend in prijs verlaagd’ was, terwijl de prijs van datzelfde pakje boter in werkelijkheid met 21 procent was gestegen in slechts 5 maanden tijd. Ook Aldi adverteerde met een prijsdaling van bakpapier, terwijl deze verlaging al een jaar oud bleek te zijn.

Reacties van supermarkten

Wanneer geconfronteerd met deze misleidende praktijken, verschuilen supermarkten zich achter excuses. Aldi, Dirk en Jumbo beweren dat de prijzen niet opzettelijk zijn verhoogd om daarna te adverteren met een verlaging. Ze geven aan dat menselijke fouten hebben geleid tot het te lang laten hangen van schapkaarten. De supermarkten hebben beloofd om voortaan de datum van de prijsverlaging te vermelden, zodat consumenten kunnen zien dat ze niet langer dan 30 dagen met de verlaging adverteren.

Het is echter niet alleen de supermarkten die trucs gebruiken om consumenten te misleiden. Ook fabrikanten spelen een rol in het verleiden van consumenten om bepaalde producten te kopen. Deze praktijken zijn eerder aan het licht gekomen in een onderzoek van Metro.

De impact van misleidende trucs

De misleidende trucs van supermarkten en fabrikanten hebben een impact op consumenten. Het zorgt voor wantrouwen bij consumenten en kan leiden tot verkeerde aankoopbeslissingen. Het is daarom van cruciaal belang dat supermarkten en fabrikanten transparant zijn over hun prijsbeleid en geen misleidende praktijken toepassen.

Effecten van misleidende trucs

Het gebruik van misleidende trucs door supermarkten en fabrikanten kan leiden tot een verlies van vertrouwen bij consumenten. Het is belangrijk dat consumenten zich bewust zijn van deze praktijken en kritisch blijven ten opzichte van advertenties en aanbiedingen. Transparantie en eerlijkheid zijn essentieel om consumenten te beschermen tegen misleiding.

Conclusie

Het is duidelijk dat supermarkten als Aldi, Dirk en Jumbo zich schuldig maken aan misleidende praktijken om consumenten te laten geloven dat producten goedkoper zijn geworden. Het is van groot belang dat consumenten bewust worden gemaakt van deze praktijken en dat er transparantie komt over prijsverlagingen. Alleen op die manier kunnen consumenten weloverwogen keuzes maken bij het doen van hun boodschappen.