In Westkapelle, een dorp in Zeeland, werd vandaag 80 jaar bevrijding herdacht met de onthulling van een monument ter ere van de geallieerde troepen die hun leven gaven tijdens de bevrijding. De bevrijding van Westkapelle maakte deel uit van de Slag om de Schelde, een militaire operatie om toegang te krijgen tot de haven van Antwerpen.
Op 1 november 1944 bestormden geallieerde troepen Westkapelle vanaf de zee en slaagden er aan het eind van de dag in om de Duitsers uit het dorp te verdrijven. Helaas resulteerde deze invasie in het verlies van 172 geallieerde militairen.
De herdenking vond plaats bij museum het Polderhuis en werd bijgewoond door honderden mensen, waaronder de hoogste baas van de Britse Koninklijke Marine en enkele ambassadeurs. Kransen werden gelegd namens verschillende legeronderdelen en basisschoolkinderen legden bloemen ter nagedachtenis.
Een van de aanwezigen, de 96-jarige Adriaan Gabriëlse, herinnerde zich de dag van de invasie nog levendig en sprak over het verlies van veel mensen die hij kende. Burgemeester Schouwenaar van de gemeente Veere hield een emotionele toespraak waarin ze de moed en opoffering van de militairen prees.
Het hoogtepunt van de herdenking was de onthulling van het monument op de dijk bij het museum. Het monument bestaat uit stalen platen die commando’s in verschillende gevechtsposities uitbeelden, als symbool voor de zeven landen die hebben bijgedragen aan de bevrijding van Westkapelle.
Het museum benadrukte het belang van het levend houden van de geschiedenis en het doorgeven van deze herinneringen aan toekomstige generaties. Het monument dient als een blijvende herinnering aan de moed en opoffering van de geallieerde troepen tijdens de bevrijding van Westkapelle.