news-19092024-222615

De zomer loopt ten einde en dat betekent dat muggen langzaamaan weer verdwijnen. Voor degenen die altijd het doelwit zijn van deze kleine stekende insecten is dat goed nieuws. Maar hoe selecteren muggen eigenlijk hun prooi? Het is niet alleen warmte, licht of lichaamsgeur die hen aantrekt.

Infraroodstraling als lokmiddel
Biologen hebben recent ontdekt dat muggen nog een trucje achter de hand hebben om mensen op te sporen: ze reageren op infraroodstraling. Warmte kan op verschillende manieren worden overgedragen, waaronder via elektromagnetische golven in de vorm van infraroodstraling. Dit stelt muggen in staat om menselijke warmte van een veel grotere afstand te detecteren dan voorheen werd gedacht.

Naast warmte, spelen ook geur en CO2 een rol bij het opsporen van menselijke prooi door muggen. Ze komen af op de CO2 die wij uitademen, onze lichaamsgeur en de warmte die onze huid uitstraalt. Echter, wind en beweging van mensen kunnen ervoor zorgen dat muggen bepaalde geuren niet goed kunnen lokaliseren en dat ze onze lichaamswarmte pas voelen wanneer ze heel dichtbij zijn.

Onderzoek naar muggen
Wetenschappers vermoedden al langer dat muggen nog een andere manier hebben om mensen te vinden. Een team van biologen van de Universiteit van Californië heeft nu ontdekt hoe dit precies werkt. Uit hun onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, blijkt dat muggen reageren op infraroodstraling in combinatie met menselijke lichaamsgeuren en een CO2-concentratie die overeenkomt met die in onze adem.

Om dit te testen, bestudeerden de onderzoekers vrouwelijke gelekoortsmuggen in een ‘arena’ met twee zones. In beide zones pompten ze een CO2-concentratie die overeenkwam met menselijke uitademing en verspreidden ze menselijke geuren. In één zone plaatsten ze ook een warmtebron van 34 graden, die infraroodstraling uitzond vergelijkbaar met menselijke huid.

Resultaten van het onderzoek
Muggen in de arena vertoonden een sterke voorkeur voor de zone met infraroodstraling en vertoonden meer bijtgedrag dan wanneer de stralingsbron uit stond. Dit suggereert dat muggen de combinatie van infraroodstraling, menselijke geuren en CO2 gebruiken om hun prooi te lokaliseren.

De onderzoekers geloven dat andere muggensoorten ook in staat zijn om infraroodstraling te detecteren. Ze testten ook de Anopheles stephensi-mug, die malaria kan overbrengen, en hoewel deze muggensoort minder bijtgedrag vertoonde in de zone met infraroodstraling, bevond het insect zich vaker in die zone.

Toekomstige toepassingen
De resultaten van het onderzoek bieden meer inzicht in hoe muggen hun prooi selecteren en kunnen leiden tot nieuwe methoden om muggenbeten en door muggen overgedragen ziekten te voorkomen. Muggen zijn verantwoordelijk voor meer menselijke sterfgevallen dan welk ander dier dan ook, dus deze bevindingen kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van effectievere preventieve maatregelen.

Door het begrijpen van de complexe manieren waarop muggen mensen opsporen, kunnen wetenschappers en onderzoekers innovatieve oplossingen bedenken om de verspreiding van ziekten die door muggen worden overgedragen tegen te gaan. Dit onderzoek opent nieuwe mogelijkheden voor het beschermen van de volksgezondheid en het voorkomen van potentieel dodelijke aandoeningen.