news-15112024-102837

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft aangekondigd te stoppen met het bijdragen aan de leefbaarheid en economie van Groningen, nadat de gaswinning in het Groningenveld is gestopt. Volgens NAM-directeur Martijn van Haaster zijn de betalingen voor de regio gekoppeld aan de gaswinning, die eerder dan verwacht is gestopt.

In een akkoord uit 2018 was afgesproken dat de NAM namens Shell en ExxonMobil gas zou winnen in het Groningenveld. Toen bleek dat de gaswinning leidde tot aardbevingen en schade aan de leefbaarheid, werd een overeenkomst gesloten waarin de overheid en de NAM samen meer dan 1 miljard euro zouden bijdragen aan het gebied.

Echter, nu de gaswinning eerder dan gepland is gestopt, vindt de NAM dat de situatie is veranderd. Dit heeft geleid tot meningsverschillen over de afspraken uit 2018. Staatssecretaris Van Marum noemt de opstelling van de NAM “uiterst teleurstellend” en toont weinig zelfreflectie van het bedrijf en haar aandeelhouders.

Er is al langer onenigheid tussen de NAM en de overheid over de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen. De overheid schiet regelmatig de kosten voor en probeert deze vervolgens te verhalen op de NAM. Echter, vaak worden de facturen betwist of niet betaald, wat leidt tot verdere spanningen tussen de partijen.

De beslissing van de NAM om niet langer bij te dragen aan de leefbaarheid en economie van Groningen kan grote gevolgen hebben voor het gebied. Het is belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over hoe de financiële verantwoordelijkheden zullen worden verdeeld, om verdere onzekerheid en spanningen te voorkomen.