nationaal-actieplan-ter-voorkoming-van-drinkwatertekorten-tegen-2030

Nationaal Actieplan ter voorkoming van drinkwatertekorten tegen 2030

Op maandag 13 januari 2025 om 12:00 uur hebben het Ministerie van Infrastructuur en Waterbeheer, provinciale overheden en waterbedrijven een actieplan onthuld om mogelijke drinkwatertekorten tegen 2030 aan te pakken, aangezien de vraag naar water blijft groeien als gevolg van klimaatverandering en economische expansie. Hun plan schetst maatregelen om een betrouwbare watervoorziening te garanderen, waaronder het versnellen van vergunningsprocessen en het aanwijzen van nieuwe waterwinlocaties, zoals gerapporteerd door de NOS.

De RIVM waarschuwt dat er binnen het decennium een tekort kan ontstaan als er geen actie wordt ondernomen. Het instituut gaf zijn eerste waarschuwing in 2021, waarbij werd opgemerkt dat regionale watertekorten zich al begonnen te manifesteren, terwijl de nationale vraag naar water naar verwachting met meer dan 7 procent zal stijgen tussen 2020 en 2030.

Maatregelen en Plannen

Het actieplan stelt snellere vergunningverlening voor waterwinning projecten voor, identificatie van aanvullende drinkwaterbronnen en grotere integratie van watervoorzienings overwegingen in het overheidsbeleid. Zowel regionale als nationale maatregelen worden benadrukt, aangezien ambtenaren opmerkten dat veel uitdagingen niet lokaal alleen kunnen worden opgelost. “De situatie is niet verbeterd,” staat in het rapport, verwijzend naar de omstandigheden die zijn benadrukt in de analyse van de RIVM uit 2021.

Huidig Watergebruik en Toekomstige Doelen

In 2021 was het gemiddelde watergebruik in Nederland 128 liter per persoon per dag. De vorige regering had als doel gesteld om dit tegen 2035 te verlagen naar 100 liter per persoon per dag, maar het bereiken van dit doel zal extra inspanningen vergen, volgens waterbeheer experts. Minister Michiel Madlener van Infrastructuur en Waterbeheer zal naar verwachting het plan officieel presenteren naast vertegenwoordigers van provinciale autoriteiten en waterbedrijven later op maandag.

Conclusie

Het is duidelijk dat er actie moet worden ondernomen om toekomstige drinkwatertekorten te voorkomen en een betrouwbare watervoorziening te garanderen voor alle inwoners van Nederland. Door een gecoördineerde aanpak op zowel regionaal als nationaal niveau kunnen de uitdagingen worden aangepakt en kan de waterveiligheid worden gewaarborgd voor de komende jaren. Het is van cruciaal belang dat alle betrokken partijen samenwerken om deze belangrijke kwestie aan te pakken en de doelstellingen van het actieplan te realiseren.