news-26092024-134701

Nederlanders worstelen met financiële problemen aan het einde van de maand

Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders moeite hebben om geld over te houden aan het einde van de maand. Of het nu gaat om mensen met een lager inkomen of een hoger inkomen, het lijkt voor velen een uitdaging te zijn om elke maand rond te komen. In totaal houdt de helft van de Nederlanders alleen soms of zelfs helemaal nooit geld over aan het einde van de maand.

Inkomensklassen en financiële moeilijkheden

Wat opvallend is, is dat bijna alle inkomensklassen moeite hebben met het rekken van hun geld. Zelfs mensen die meer dan 60.000 euro bruto per jaar verdienen, geven aan dat ze soms aan het einde van de maand niets overhouden. Bij mensen met een lager inkomen van 30.000 euro bruto per jaar of minder is dit percentage zelfs nog hoger.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat niet alleenstaanden, maar juist samenwonenden de grootste moeite hebben om hun salaris toereikend te maken. Nederlanders die een partner hebben, geven namelijk vaker aan dat ze geen geld overhouden aan het einde van de maand. Dit toont aan dat financiële problemen niet discrimineren op basis van burgerlijke staat.

Het belang van sparen met een doel

Het Nibud adviseert om elke maand 10 procent van je netto loon te sparen. Voor een gemiddelde Nederlander met een netto inkomen van ongeveer 2900 euro komt dit neer op 290 euro per maand. Echter, uit het onderzoek blijkt dat 59 procent van de Nederlanders spaart zonder specifiek doel voor ogen te hebben.

Sparen met een doel kan het sparen juist makkelijker maken. Wanneer je een concreet doel voor ogen hebt, zoals een vakantie, een nieuwe auto of een buffer voor noodgevallen, kan dit je motivatie en discipline vergroten. Het stellen van doelen kan helpen om bewuster met je geld om te gaan en zo meer grip te krijgen op je financiën.

Tips voor het opzij zetten van geld

Om vermogen op te kunnen bouwen, is het belangrijk om constant geld opzij te kunnen zetten. Het kan helpen om je inkomsten en uitgaven goed in kaart te brengen en van daaruit te bepalen hoeveel je aan het einde van de maand over kunt houden. Daarnaast is het verstandig om een realistisch spaardoel te stellen en hier actief naartoe te werken.

Het is ook aan te raden om regelmatig je financiële situatie te evalueren en indien nodig aanpassingen te maken. Door bewust om te gaan met je geld en keuzes te maken die bijdragen aan je financiële doelen, kun je stap voor stap werken aan een gezonde financiële toekomst.

Conclusie

Financiële problemen aan het einde van de maand zijn een veelvoorkomend fenomeen onder Nederlanders. Of je nu een hoog of laag inkomen hebt, het blijft een uitdaging om elke maand rond te komen en geld over te houden. Door bewust om te gaan met je geld, doelen te stellen en discipline op te brengen, kun je stap voor stap werken aan een gezonde financiële situatie. Het is nooit te laat om te beginnen met het opbouwen van vermogen en het creëren van financiële zekerheid voor de toekomst.