news-25092024-001842

Het was een schokkende ontdekking voor Peter Gillis toen hij dinsdagavond naar Omroep Brabant belde. Wat hij dacht dat een dwangsom van 50.000 euro was, bleek uiteindelijk driemaal zo hoog te zijn. “Ik schrok me rot”, aldus Gillis. “Ik schrok al van 50.000 euro, maar nu is het 150.000 euro.”

De gemeente Asten had aanvankelijk aangegeven dat Gillis slechts een keer de dwangsom van 50.000 euro hoefde te betalen vanwege bewoners die nog op Prinsenmeer verbleven. Echter, bij het openen van de post bij thuiskomst, ontdekte Gillis dat het bedrag verdrievoudigd was. Dit nieuws kwam als een grote verrassing voor de campingeigenaar, die eerder alleen via de media op de hoogte was gebracht.

De gemeente Asten had gemeld dat tijdens een controle op maandag 16 september bewoners waren aangetroffen op Prinsenmeer, wat resulteerde in de verbeurte van 50.000 euro aan dwangsommen. Vanaf die dag moesten alle bewoners vertrokken zijn. Echter, in de brief aan Gillis stond dat naast Prinsenmeer Vakantiepark ook de Ooststappengroep en Peter Gillis zelf elk 50.000 euro verschuldigd waren. Dit nieuws zorgde voor grote verbazing bij Gillis.

Gillis had al aangegeven woedend te zijn over de oorspronkelijke dwangsom van 50.000 euro, vooral omdat hij hierover via de media had moeten vernemen. Deze woede nam alleen maar toe na het ontvangen van de brief met het verhoogde bedrag. Hij voelde zich in de steek gelaten door de gemeente, politie en justitie, ondanks zijn inspanningen om de laatste bewoners van het park te verwijderen.

De campingeigenaar had zelfs aangifte gedaan van huisvredebreuk tegen de overgebleven bewoners en had verschillende maatregelen genomen om hen te laten vertrekken. Ondanks zijn inspanningen om de situatie op te lossen, voelde Gillis zich machteloos omdat de politie niet reageerde op zijn verzoeken om hulp.

Gillis stond gepland om de Ooststappengroep te vertegenwoordigen in de rechtbank tegen de laatste bewoners van Prinsenmeer. In het kort geding eiste hij dat de bewoners onmiddellijk zouden vertrekken en de dwangsom zouden betalen. Hij was vastbesloten om zelf niet voor de kosten op te draaien.

De gemeente Asten bevestigde dat de dwangsom inderdaad verdrievoudigd was en legde uit dat dit gedaan was om de drie betrokken partijen aan te spreken die de overtreding kunnen beƫindigen. Een woordvoerder van de gemeente verduidelijkte dat de dwangsom door een van de drie partijen voldaan kon worden.

De situatie rondom de dwangsom voor Prinsenmeer was slechts een van de vele uitdagingen waarmee Gillis te maken kreeg. Eerder had hij al gereageerd op de oorspronkelijke dwangsom van 50.000 euro, wat uiteindelijk resulteerde in de sluiting van het vakantiepark. Gillis stond voor een moeilijke strijd om zijn zaak te verdedigen en de problemen op te lossen.