Het kabinet wordt zwaar bekritiseerd door de oppositie vanwege hun besluit om een groep Afghaanse beveiligers niet naar Nederland te halen. Deze bewakers hebben Nederlandse militairen beschermd tijdens de bijna twintig jaar dat Nederland in Afghanistan was. De oppositie is het erover eens dat het kabinet een morele plicht heeft om deze mensen en hun gezinnen te helpen.
Het kabinet stuurde een brief naar de Tweede Kamer waarin ze aangaven dat het om bijna duizend bewakers en hun gezinnen gaat, wat neerkomt op zo’n 4500 mensen. Ze vinden de groep te groot en de opvang te duur. Ook is het moeilijk om te achterhalen waar de beveiligers zich nu bevinden.
Zowel de oppositie als regeringspartij NSC worstelen met het besluit van het kabinet. NSC-leider Omtzigt was eerder voor het overbrengen van de beveiligers, maar nu lijkt de partij te twijfelen. NSC-Kamerlid Kahraman spreekt van een “duivels dilemma” en benadrukt dat er morele afwegingen gemaakt moeten worden. De kosten zouden geen rol moeten spelen in deze beslissing.
Regeringspartijen PVV en VVD zijn daarentegen duidelijk: ze willen geen extra buitenlanders in Nederland en denken dat de bewakers hun werk puur voor het geld deden. De ministers hebben nog geen uitleg gegeven over hun besluit, maar lijken vast te willen houden aan hun standpunt.
Het debat over dit gevoelige onderwerp is voorlopig opgeschort, maar de kans is klein dat NSC hun steun zal intrekken. Dit zou de onderlinge verhoudingen in de coalitie verder kunnen beschadigen. Het is nog onduidelijk wanneer het vervolgdebat zal plaatsvinden en of er ruimte zal zijn voor verdere discussie en overwegingen.