Onderzoek naar dienstplichtfraude bij 49 Oekraïense officieren
De Oekraïense justitie is momenteel bezig met een onderzoek naar 49 officieren van justitie die verdacht worden van dienstplichtfraude. Deze officieren zijn afkomstig uit de westelijke regio Chmelnytsky, waarvan hun vrouwen hebben gedaan alsof ze invalide zijn. Dit zorgt ervoor dat deze officieren niet verplicht worden om in militaire dienst te gaan, zodat ze voor hun partner kunnen zorgen.
Hoofdaanklager betrokken bij fraude
Zelfs de hoofdaanklager van deze regio is een van de verdachten, volgens de nieuwssite Censor.net. Hij en zijn collega’s zouden steekpenningen hebben betaald aan een lokale vertegenwoordiger, zodat ze in aanmerking kwamen voor invaliditeitsuitkeringen. De persoon aan wie ze het geld hebben betaald, Tatjana Kroepka, was een lokale vertegenwoordiger van de partij van president Zelensky. Ze wordt beschuldigd van het onterecht toekennen van een invaliditeitsstatus aan duizenden mensen en is inmiddels gearresteerd.
Dienstplichtontduiking kost duizenden dollars
In Oekraïne is elke man tussen de 18 en 60 jaar dienstplichtig, maar velen willen niet vechten. Het verkrijgen van een valse verklaring zou tot wel 4000 dollar hebben gekost. Echtgenoten zouden deze verklaringen hebben aangevraagd voor henzelf, met als doel de dienstplicht te ontwijken. Waarschijnlijk hebben de vrouwen ook een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen.
De aanleiding voor het onderzoek was de arrestatie van Kroepka. Tijdens de inval in haar kantoor werd er maar liefst 100.000 dollar aan contant geld gevonden en in beslag genomen. Ook haar zoon is gearresteerd, omdat hij naar verluidt in het buitenland meer dan 10 miljoen aan contanten heeft en drie huizen bezit.
Deze zaak werpt een schaduw op de integriteit van het justitieel systeem in Oekraïne en roept vragen op over de mate van corruptie binnen bepaalde overheidsinstanties. Het is belangrijk dat een grondig onderzoek wordt uitgevoerd en dat de verantwoordelijken ter verantwoording worden geroepen voor hun daden. Het is van cruciaal belang dat het rechtssysteem eerlijk en transparant blijft, om het vertrouwen van de bevolking te behouden.