news-19092024-220912

Een explosie in Libanon: Nieuwe onthullingen over de ramp in Beiroet

Een man in Libanon doneert bloed voor de slachtoffers van de explosie. Foto: AFP / Mahmoud Al-Zayyat

De gebeurtenissen in Libanon van gisteren waren buitengewoon tragisch. Minstens twaalf mensen zijn omgekomen en 2800 anderen raakten gewond door de ontploffing van piepers die werden gebruikt om te communiceren. De details rondom deze explosies met de piepers blijven echter vaag en soms tegenstrijdig. In het praatprogramma Bar Laat probeerde een onderzoeksjournalist de mysterieuze pieper-kwestie te verhelderen.

Het ministerie van Volksgezondheid in Libanon heeft bevestigd dat er twaalf doden en 2800 gewonden zijn gevallen als gevolg van de explosies. Ongeveer 170 van de gewonden verkeren nog in kritieke toestand. De reden achter de vrijwel gelijktijdige explosies van de piepers blijft echter onduidelijk. Verschillende landen hebben hun eigen theorieën geuit over de gebeurtenissen.

De militante groep Hezbollah is begonnen met een onderzoek naar de explosies. Beelden tonen de chaos die zich in supermarkten en andere locaties heeft voorgedaan.

Hezbollah beschuldigt Israël van de explosies met piepers
Niet alleen in Libanon, maar ook in buurland Syrië zijn mensen gewond geraakt door explosies met piepers waarvan wordt vermoed dat ze explosieven bevatten. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) meldt veertien gewonden in Damascus en omgeving. Het is nog onduidelijk of de slachtoffers in Syrië aangesloten waren bij Hezbollah, de Libanese beweging die bekend staat om het gebruik van de piepers. Hezbollah beschuldigt Israël van de explosies, maar het land heeft nog niet gereageerd.

De Libanese minister van Informatie heeft ook Israël beschuldigd van betrokkenheid bij de explosies met piepers in het hele land. Hij spreekt van “Israëlische agressie” bij de ontploffingen. Iran heeft de vermeende aanval op Libanon met ontploffende piepers veroordeeld. De minister van Buitenlandse Zaken, Abbas Araghchi, legt de schuld ook bij Israël en noemt het een “terroristische daad”.

De situatie in de regio, vooral tussen Libanon en Israël, is al bijna een jaar gespannen. Het begon met een harde aanval door Hamas in Israël, onder andere tijdens een festival.

Ook Amerika wijst naar Israël voor de pieper-explosies
Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen was de “pieper-operatie” het resultaat van een samenwerking tussen de Israëlische inlichtingendienst Mossad en het Israëlische leger. Israël zou explosief materiaal hebben geplaatst in piepers die in Taiwan waren gemaakt en naar Libanon werden geïmporteerd voor Hezbollah. De explosieven werden naast de batterij in elke pieper geplaatst en er was een schakelaar om ze op afstand tot ontploffing te brengen. De apparaten ontploften tegelijkertijd nadat ze gistermiddag een bericht hadden ontvangen.

Het Taiwanese bedrijf Gold Apollo beweert dat de ontplofte piepers in Libanon werden gemaakt door een licentiehouder in Boedapest, Hongarije. Gold Apollo voelt zich beschaamd door deze affaire en overweegt stappen te ondernemen tegen de licentiehouder.

Duiding in talkshow Bar Laat
Onderzoeksjournalist Huib Modderkolk gaf gisteravond in de talkshow Bar Laat zijn inzichten over de mysterieuze explosies met piepers. Hij speculeerde over mogelijkheden zoals een grote hack of geïnstalleerde malware in de piepers. Modderkolk suggereerde dat een explosief in de piepers werd geplaatst, dat geactiveerd werd door een bericht dat naar alle piepers tegelijkertijd werd gestuurd.

Sophie Hilbrand vroeg zich af hoe het explosieve materiaal in de piepers terechtkwam. Modderkolk wees op de mogelijkheid dat Israël vijf maanden geleden een lading piepers onderschepte die bedoeld was voor Hezbollah en explosieven toevoegde aan de batterijen. Dit zorgde voor de gelijktijdige ontploffingen.

Het kabinet verzoekt Brussel om een uitzondering op de regels rond asielzoekers, terwijl Tupperware faillissement aanvraagt.