Titel: Regeerprogramma kabinet-Schoof: Wat staat erin?
Het regeerprogramma van het kabinet-Schoof is vandaag gepresenteerd en geeft inzicht in de plannen voor de komende regeerperiode. Het programma is een verdieping van het hoofdlijnenakkoord dat eerder dit jaar werd gesloten door de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB.
Streng asielbeleid
Een van de meest opvallende punten in het regeerprogramma is het strengste asielbeleid ooit, zoals aangekondigd door Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber. Na het uitroepen van een asielcrisis zal het nareisbeleid voor asielzoekers aanzienlijk worden beperkt. Dit betekent onder andere dat meerderjarige kinderen niet langer naar Nederland kunnen komen als een familielid hier al een vluchtelingenstatus heeft.
Om de instroom van asielzoekers te verminderen, zal de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) strenger toetsen op nieuwe feiten en omstandigheden bij herhaalde asielaanvragen. Asielzoekers die niet op zitting of op een afspraak verschijnen, kunnen nu ook worden afgewezen. Het kabinet zal het noodrecht activeren om maatregelen te kunnen nemen die afwijken van de Vreemdelingenwet, met als doel een veiliger Nederland te creƫren.
Agrarisch natuurbeheer
Het kabinet wil vooral boeren betrekken bij het herstel van kwetsbare natuur in Nederland. Het agrarisch natuurbeheer zal een cruciale rol spelen in het herstellen van beschadigde natuur. Hiervoor is jaarlijks 500 miljoen euro beschikbaar gesteld. De Rijksoverheid zal meer sturing geven aan de prioriteiten van het herstelwerk, met de focus op kwetsbare Natura 2000-gebieden, veenweides en beekdalen.
Gratis schoolmaaltijden
Ondanks eerdere speculaties om te stoppen met het verstrekken van gratis schoolmaaltijden, heeft het kabinet besloten om hiermee door te blijven gaan. Het ministerie van Sociale Zaken benadrukt het belang van een gevulde maag als basisvoorwaarde voor de ontwikkeling van kinderen op school. Het kabinet zal ook extra geld uittrekken voor schoolmaaltijden in het komende jaar.
Afhandeling toeslagenschandaal
Het kabinet heeft als doel gesteld om voor het einde van 2027 alle gedupeerden van het toeslagenschandaal te compenseren, inclusief eventuele aanvullende schadevergoedingen. Volgend jaar moeten alle aanvragen van de 68.000 ouders die zich als gedupeerden hebben gemeld, beoordeeld zijn. Daarna zal het kabinet nog twee jaar nodig hebben om alle bezwaarprocedures af te handelen.
Hogere belasting op schoolboeken
Scholen zullen gecompenseerd worden voor de hogere btw op schoolboeken, zodat ze kunnen blijven investeren in de verbetering van lees-, schrijf- en rekenvaardigheden van leerlingen. Het middelbaar beroepsonderwijs krijgt ook een compensatie voor leermiddelen voor basisvaardigheden van studenten jonger dan 18 jaar.
Hogere belasting op langeafstandsvluchten
Vanaf 2027 zal het kabinet een hogere belasting invoeren op langeafstandsvluchten vanwege de hogere CO2-uitstoot die hiermee gepaard gaat. Deze maatregel moet jaarlijks bijna 250 miljoen euro opleveren, maar er zal nog gekeken worden naar de impact op de hubfunctie van luchthaven Schiphol, werkgelegenheid en het vestigingsklimaat.
Dit zijn enkele belangrijke punten uit het regeerprogramma van kabinet-Schoof voor de komende regeerperiode.