Vannacht is de wintertijd ingegaan. Om 03.00 uur werd de klok een uur teruggezet naar de standaardtijd. Dit betekent dat het ’s ochtends een uur eerder licht wordt en ’s avonds een uur eerder donker. Andere landen in Europa zijn ook overgestapt op de wintertijd.
Op de meeste moderne telefoons en elektrische apparaten wordt de klok automatisch aangepast. Maar voor mensen met oude klokken moeten ze handmatig worden verzet. Geert Veldman bijvoorbeeld heeft thuis 150 klokken die hij allemaal moet aanpassen.
In Nederland hebben we sinds 1977 zomertijd en wintertijd. Dit is later ook in heel Europa ingevoerd. In 2018 wilde de Europese Commissie stoppen met het verzetten van de klok. Uit een enquĂȘte bleek dat de meerderheid van de mensen van het gedoe met de klok af wilde, omdat het slecht zou zijn voor het bioritme. Uiteindelijk is dit plan echter niet doorgegaan en blijven we voorlopig nog switchen tussen zomer- en wintertijd.
Ondanks de discussies en het debat over het afschaffen van het verzetten van de klok, moeten we voorlopig nog even wennen aan de veranderingen in de tijd. Het is belangrijk om te onthouden dat de wintertijd betekent dat het ’s avonds eerder donker wordt, wat voor sommigen even wennen kan zijn. Hopelijk zorgt deze extra uurtje slaap voor een frisse start van de dag!