De spanning rond de wedstrijd in Parijs blijft stijgen na het geweld tegen Israëliërs in Amsterdam. Israël heeft gisteravond een waarschuwing uitgegeven aan Israëliërs in het buitenland om de komende weken geen sport- of cultuurevenementen bij te wonen. Er zijn aanwijzingen dat deze evenementen kunnen worden gebruikt als gelegenheid om landgenoten aan te vallen.
De Israëlische veiligheidsraad heeft specifiek bijeenkomsten in Britse steden, Brussel, Amsterdam en Parijs genoemd als potentiële risicogebieden. Alle ogen zijn nu gericht op Parijs, waar het Israëlische nationale voetbalteam donderdag zal spelen tegen Frankrijk. Ondanks de zorgen heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken aangekondigd dat de wedstrijd doorgaat en dat er uitgebreide veiligheidsmaatregelen zullen gelden.
De Parijse politie zal maar liefst 4000 agenten inzetten, waarvan 2500 rond het stadion zullen opereren. Nog eens 1500 agenten zullen op andere locaties in de stad aanwezig zijn, waaronder in het openbaar vervoer. Daarnaast zullen er 1600 begeleiders aanwezig zijn bij de wedstrijd om de veiligheid te waarborgen.
Politiechef Laurent Nuñez van Parijs benadrukt dat geweld niet getolereerd zal worden. Er zal een specifiek gebied rond het stadion worden aangewezen waar strenge anti-terreurmaatregelen zullen gelden, zoals uitgebreide fouilleringen en tassencontroles.
Na het geweld in Amsterdam, waar Israëlische fans na de wedstrijd tegen Ajax doelwit werden, is de spanning nog verder toegenomen. President Macron heeft aangekondigd de wedstrijd donderdag bij te wonen als teken van solidariteit na de antisemitische incidenten in Amsterdam.
In Israël worden regelmatig waarschuwingen gegeven voor dreigingen in het buitenland, maar de huidige waarschuwing is opvallend breed geformuleerd. Er wordt gewaarschuwd voor mogelijke aanvallen door ‘pro-Palestijnse/terrorisme-supporters’ en ‘lone wolves’ te midden van protesten en demonstraties.
Het advies is niet alleen om evenementen en protesten te vermijden, maar ook om niet als Israëliër of jood herkenbaar te zijn. Zo wordt aanbevolen om bijvoorbeeld niet zelf een taxi te bestellen, maar dit via het hotel te regelen.
Naast de voetbalwedstrijd zijn er ook zorgen over andere evenementen in Parijs, zoals een gala van een pro-Israël-organisatie met banden met extremistische Israëlische kolonisten. Daarnaast heeft de rechtse Israëlische zionistische jeugdvereniging Betar opgeroepen tot protesten tegen antisemitisme.
De aanwezigheid van de ultrarechtse Israëlische minister van Financiën Smotrich bij het gala zorgt voor controverse. Smotrich staat bekend om zijn harde standpunten tegenover Palestijnen en zijn verzet tegen een overeenkomst met Hamas. De Joodse gemeenschap in Frankrijk heeft opgeroepen tot zijn afwezigheid bij het evenement.
Of Smotrich daadwerkelijk aanwezig zal zijn, is nog onduidelijk. De situatie blijft gespannen in aanloop naar de wedstrijd in Parijs en de autoriteiten nemen uitgebreide maatregelen om de veiligheid van alle betrokkenen te waarborgen.