sterke-oppositie-tegen-plan-lelystad-airport-voor-f-35-gevechtsvliegtuigen

Lelystad Airport in Flevoland wordt overwogen als de voorkeurslocatie voor de uitbreiding van de F-35 straaljageroperaties van het Nederlandse leger, maar het plan stuit op hevige tegenstand van lokale gemeenschappen en milieuorganisaties, meldt NOS. Minister van Defensie Gijs Tuinman heeft voorgesteld dat F-35 vluchten, die bekend staan om minder geluidsoverlast te veroorzaken dan andere militaire straaljagers, opstijgen vanaf de luchthaven. Lokale weerstand tegen het plan neemt echter naar verluidt toe, met bezorgdheid van omwonenden en milieuactivisten.

Eerder dit jaar reden boeren in Flevoland met vrachtwagens uitgerust met grote geluidssystemen door de provincie om het geluid van F-35 straaljagers te simuleren. Rob ter Haar, een boer die op 1.500 meter van Lelystad Airport woont, deelde zijn ervaring na een bezoek aan Friesland om het vertrek van een militair vliegtuig te aanschouwen. “Ik deed bewust mijn oren niet dicht. Ik had last van het lawaai en pijn in mijn trommelvlies gedurende twee weken,” vertelde hij aan NOS.

Het lawaai van de F-35 vluchten is niet het enige probleem. Milieuorganisaties protesteren ook tegen de plannen en waarschuwen dat de straaljageroperaties nabijgelegen natuurgebieden zouden verstoren. Vera Dam, directeur van de Natuur- en Milieufederatie Flevoland, benadrukte het mogelijke langetermijneffect en citeerde plannen voor de bouw van nog eens 130.000 huizen in het gebied. “Er zullen veel meer inwoners zijn, en het lawaai zal alleen maar toenemen,” vertelde ze aan NOS.

Piet Molenaar van Vogel- en Natuurwacht Flevoland uitte bijzondere bezorgdheid over de effecten op de lokale flora en fauna, met name ganzen. “Iedereen weet dat de ganzen de slachtoffers zullen zijn,” vertelde Molenaar aan NOS.

De gemeenteraad van Lelystad heeft verklaard dat de komst van F-35 straaljagers afhankelijk moet zijn van het toestaan van commerciële vluchten op de luchthaven. In een openbare verklaring maakte de raad duidelijk dat “de komst van alleen militaire straaljagers op Lelystad Airport onaanvaardbaar is” en dat de faciliteit ook burgerluchtverkeer moet accommoderen.

Marco Boogaard, leider van de VVD-fractie in de gemeenteraad van Lelystad, steunt het idee om F-35 operaties te combineren met burgerlijke vluchten en omschrijft het als een “win-winsituatie” voor verschillende betrokken partijen. “We hebben hier een geschikte luchthaven. De combinatie zou veel partijen ten goede kunnen komen, maar als je gewoon ‘nee’ zegt, komen we nergens,” vertelde Boogaard aan NOS.

Echter, lokale boeren zoals Rob ter Haar blijven sceptisch en vrezen de impact op hun dagelijks leven. “Het zal non-stop lawaai zijn: vakantievluchten in de ochtend, F-35 oefeningen in de middag, en meer vakantievluchten daarna,” waarschuwde Ter Haar NOS. “Mijn kinderen kunnen niet meer buiten spelen omdat ze hun gehoor zullen verliezen.”

Op dit moment zijn Volkel en Leeuwarden de enige locaties in Nederland waar F-35 straaljagers gestationeerd zijn. Het Nederlandse Ministerie van Defensie heeft naar verluidt meer ruimte nodig voor aanvullende activiteiten, waaronder helikopteroefeningen, explosiefoefeningen, munitieopslag en schietbanen.

De Nederlandse regering wordt naar verwachting tegen het einde van deze maand een beslissing nemen over de uitbreiding van defensielocaties, waaronder Lelystad. Het plan staat echter nog voor de nodige obstakels. Er is nog geen milieuvergunning voor de exploitatie van de straaljagers op Lelystad en het voorstel heeft nog geen meerderheidssteun gekregen in de Tweede Kamer.